A vállalkozás bevételszerző tevékenysége érdekében felmerült, a vállalkozási célú költségeket lehet elszámolni. Általánosságban elszámolhatóak az irodafenntartás költségei, a rezsiszámlák, a...
Ajánlott oldalak
2010-08-11 11:59
RogÁ
Jó hír a horgászoknak: van hal a Balatonban!
Az idén összesen 200-210 millió forintot fordít haltelepítésekre a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHN) Zrt. Július közepéig mintegy 105 tonna, két- és háromnyaras pontyot telepített a Balatonba, az ősszel pedig további 250 tonna vízbe helyezését tervezi a BHN. Tavasszal 15 tonna, júliusban 90 tonna pontyot juttattak a tóba.

Varga László, a cég elnök-vezérigazgató nyilatkozata alapján a társaság a legnagyobb mennyiséget adó pontyból akkor tud a legtöbbet a vízbe helyezni, ha a halakat nem a piacról szerzi be, hanem maga termeli meg azokat megfelelő halastavakban. Ennek érdekében vagyonkezelésbe venné a Balatoni Halászati (BH) Zrt. tulajdonában maradt tógazdaságok egy részét.

Július közepéig mintegy 105 tonna, két- és háromnyaras pontyot telepített a Balatonba, az ősszel pedig további 250 tonna vízbe helyezését tervezi a BHN. Tavasszal 15 tonna, júliusban 90 tonna pontyot juttattak a tóba. Az eddig telepített halakat a piacon vásárolta a vállalat, az őszi mennyiséget azonban a Balatoni Halászati Zrt. tulajdonban lévő, balatonlellei, irmapusztai, buzsáki és fonyódi tógazdaságokból szállítaná a magyar tengerbe. Ennek érdekében e tógazdaságokat vagyonkezelésbe venné a Balatoni Halászati Zrt.-től. Az átalakított Balatoni Halászati Zrt. tulajdonában maradtak a tógazdaságok, miközben a cégből kivált Balatoni Halgazdasági Nonprofit örökölte a halgazdálkodással kapcsolatos teendőket A balatoni halutánpótlással kapcsolatban komoly bizonytalanságot okoz, hogy a vagyonkezelési ügyek máig sem rendeződtek.


Jóval nagyobb, 260-270 millió forintos összkiadással kellene kalkulálni abban az esetben, ha a teljes pontymennyiséget a piacról kellene megvenni. A cég a júliusban telepített pontyok kilóját 580 forint plusz áfáért szerezte be, míg a halakat a tógazdaságokban ennél jóval olcsóbban adják. A megfelelő rotációhoz 550-600 hektáros vízfelületre lenne szükség, amelyet a három említett tógazdaság biztosíthatna. Így – 350 tonnás éves pontytelepítéssel számolva - hosszabb távon is be lehetne rendezkedni arra, hogy a BHN 100 tonnát piaci vásárlásból, 250 tonnát saját termelésből juttasson a Balatonba.
Az elnök-vezérigazgató tájékoztatása szerint a társaság a halászati-horgászati területi engedélyekből, az állami támogatásokból és a (busa) halászati bevételekből teremti elő forrásait.

A pontyok mellett már a vízbe helyeztek 250 ezer darab előnevelt csukát, az ősszel pedig 50 ezer darab egynyaras süllőt és 10 ezer darab egynyaras compót is a vízbe juttatnak. A vállalat emellett arra is törekszik, hogy a halbölcsők és az ívóhelyek kialakításával a Balaton saját halszaporulatát is növelje.
A Bakony – Balaton Horgász Szövetség (BBHSZ) elnöke szerint negyven éve nem volt ilyen jó együttműködés a halgazdálkodó cég és a horgászok között, mint most.

A Balatoni Halászati Zrt. és a horgászok között az okozta a konfliktust, hogy a cég a telepítések mellett kereskedelmi halászatot is folytatott, ami ellentmondásos helyzeteket szült. A halászati társaság tavalyi átalakításával a jogutódjának számító BHN már nonprofit jelleggel működik, és legfeljebb gyérítő halászatot folytat a Balatonban a nem kívánatos halfajoknál.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Jó hír a horgászoknak: van hal a Balatonban!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.