Jelenleg elfogadás alatt van az a törvény, ami a TEÁOR kódok átsorolását legkésőbb a 2008-as adóévről készített adóbevallásban teszi kötelezővé. A törvény elfogadása esetén a tevékenységi körökben...
Ajánlott oldalak
2010-07-26 07:03
BDB
Jelige: „Kézzel írott!”
A munkáltatók a legmegfelelőbb alkalmazott megtalálásához egyre gyakrabban kérnek kézzel írott önéletrajzot, melyet utána írásszakértővel elemeztetnek. Ugyan néhány helyen vitatják a grafológia létjogosultságát, viszont ennek ellenére egy jól képzett íráselemző szakember igen pontos és hasznos információkat szolgáltathat a munkavállalókról.

Egy-egy jelentkező kézzel írott soraiból nem csak az alapvető személyiségjegyeire, de motiváltságára, stressz tűrő képességére és munkához való hozzáállására is rávilágíthat egy grafológus. Bár egyre népszerűbb az ilyen jellegű kiválasztás a vállalkozások körében, azt is el kell ismerni, hogy ez többnyire elég költségigényes módszer és az sem biztos, hogy az az anyagi ráfordítás melyet egy-egy jelölt kiválasztása során beleölnek a vállalkozások megtérül. Többnyire a kiemelt pozícióknál alkalmazzák a cégek a kézzel írt önéletrajzok elemzését és sokszor csak akkor, ha például csak két-három jelentkező marad versenyben.

A munkavállalók kiválasztása mindig idő- és energiaigényes folyamat, mely nem mellőzi a koncentráció és tapasztalat igényét sem a kiválasztó részéről. Egy-egy beszélgetésből sajnos a legtöbb esetben nem derül ki a valós jellemrajza a jelentkezőknek, így ha olyan posztra keresünk dolgozót, mely igen fontos vállalkozásunk életében, mindenképpen érdemes egy írásszakértőt is bevonni a kiválasztási folyamatokban.

A vállalkozás nagysága és anyagi erőforrásai alapján ma már számos grafológus szakember közül választhatunk az ország különböző tájairól. Az összehasonlításokra egy aktuális és gyakran frissített adatbázist is találunk például ITT, ahol ezzel egyetemben értékelések alapján is képet kaphatunk a tevékenységekről, de a Grafológusok és Írásszakértők Országos Szövetsége honlapján található lista alapján is tájékozódhatunk ITT.

Egy-egy elemzés árát a ráfordított idő és szakértői óraszám határozza meg. Az Országos Írásszakértő Intézet honlapján egy teljes személyiségkép elemzés ára 19 ezer forint, elkötelezettségi vizsgálatot személyenként 17 ezer forintért végeznek, pályázati sorrend kialakításáért több, kézzel írt önéletrajz esetén pedig személyenként 3000 forintot kell fizetni.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Jelige: „Kézzel írott!”
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.