A vállalkozás bevételszerző tevékenysége érdekében felmerült, a vállalkozási célú költségeket lehet elszámolni. Általánosságban elszámolhatóak az irodafenntartás költségei, a rezsiszámlák, a...
Ajánlott oldalak
2011-02-18 12:13
Kis Erika
Itt a kék gazdaság - de vajon mit takar?
Mi jelent kiutat a jelenlegi gazdasági helyzetből? Néhányan már felismerték a lehetséges megoldási opciókat, melyeket innovatív ötletekkel és gyakorlati alkalmazásokkal is alátámasztanak.

Magyar nyelven is megjelent Günter Pauli Kék gazdaság - 10 év, 100 innováció, 100 millió munkahely című könyve. A Római Klub tagjának írása azért érdemel kiemelt figyelmet, mert olyan innovatív ötleteket mutat be gyakorlati alkalmazásokkal, amelyek kiutat jelenthetnek a jelenlegi gazdasági helyzetből.

 

Az ismert vállalkozó tevékenységi köre átfogja az üzleti szférát, a kultúrát, a tudományt, a politikát és a környezetvédelmet. Az író által a Kék gazdaságban leírt gondolatok mindenki számára nagy jelentőséggel bírhatnak, főként azért, mert a fő hangsúly nem a kritikán, hanem a pozitív gondolatokon, elképzeléseken van, azt az érzetet adja az olvasónak, hogy igen, így valóban építhetünk egy fenntartható gazdaságot és társadalmat. Elég csak arra gondolnunk, hogy a katasztrófák híre eltompítja a gondol­kodást, és az emberek fáradtak már ahhoz, hogy reagáljanak rájuk, de a pozitív hírekkel, a meglepetésekkel viszont felébreszthető mindenkiben a belső gyermek, aki képes rácsodálkozni dolgokra, arra, hogy másképp is lehet.

A modell segítségével a vállalkozók és a felhasználók jótékony hatást fejthetnek ki a világ gazdaságaira, miközben pénzt keresnek, munkahelyeket teremtenek és védik a környezetet. A sikeres jövő alapja egy olyan gazdasági rendszer, ami nem termel hulladékot, nincs károsanyag-kibocsátása, mégis munkahelyeket teremt, társadalmi tőkét épít, és nem jár magasabb költségekkel. Günter Pauli olyan innovációkat vesz alapul, amelyek nem kívánnak extra áldozatot sem a fogyasztóktól, sem az üzleti vállalkozásoktól, sem a kormányzatoktól, hanem önfenntartóak az ötletek abban az értelemben, hogy mindegyik fél jól jár velük.

 

Nézzünk pár gyakorlatban is működő innovációt, melyet Gunter Pauli részletez könyvében:

Selyemmel helyettesíthető titánium

Kávézacc gombatermesztéshez

Pacemaker a bálna szívének mintájára

Emberi test mint az elektromosság forrása

Szélenergiával generált elektromos áram

A szakértő szerint ha a könyvben bemutatott 100 módszer nagy részét alkalmaznánk bármely iparágban, a többszörös innovációk többszörös készpénzforgalom generálásának köszönhetően az összes alapvető szükségletre megoldást találnánk. Az innovációk országtól, földrajzi helyzettől, kultúrától függetlenül alkalmazhatók, hiszen a fizikai törvények adják az alapot, ezek pedig mindenütt azonosak.

Ha a könyv felkeltette az érdeklődését, további részleteket ITT talál.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Itt a kék gazdaság - de vajon mit takar?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.