Engedélyköteles társas vállalkozói tevékenység vagy bármely egyéni vállalkozás esetén a szükséges végzettségről a területileg illetékes okmányirodánál kell érdeklődni. Náluk van ugyanis egy nagyon...
Ajánlott oldalak
2011-05-06 10:12
BDB
Ismertnek ismert, de mennyire hatékony?
Ugyan az elmúlt időszakban lényegesen több vállalkozás talált magának megfelelő pályázati lehetőséget, de a mikrovállalkozások nagyobb versenyképességét megcélzó törekvések ellenére még mindig a középvállalkozások látnak nagyobb esélyt az uniós források elnyerésében – derül ki egy pénzintézet által készített új felmérésből.

Az elmúlt hónapban mintegy 700 magyar cégvezető bevonásával készített felmérést a K&H arról, hogy mennyire ismerik és hogyan ítélik meg az Új Széchényi Terv pályázati lehetőségeit. Az eredmények ugyan azt mutatják, hogy a cégek pozitívan gondolkodnak a kínálkozó lehetőségeket illetően, azonban egy meghatározó részük még mindig nagyon nehéznek tartja a pályázati procedúrát.

Az ÚSZT egyik célja éppen a pályázati rendszer könnyítése volt, amelynek számos kézzel fogható eredménye, mint az enyhébb részvételi feltételek, valamint a pályázati adminisztráció enyhítése már a gyakorlatban is tapasztalható, hiszen több pályázat esetén lényegesen lerövidült a benyújtandó pályázati dokumentáció anyaga, és kevesebb az igényelt mellékletek száma is. Több könnyítés, mint a kisebb döntőbizottság, az elbírálás rövidebb határideje, valamint a pályázati támogatás gyorsabb kifizetése azonban csak a későbbiekben fogja éreztetni pozitív hatását – mondta el Németh László, a K&H Kkv marketing-főosztályának vezetője.

Az Új Széchényi Terv ismertsége már a megjelenést követően rövid időn belül elérte a kellő szintet, hiszen a felmérés tanulsága szerint mindössze a vállalkozások 4 százaléka állította azt, hogy nem hallott a programról, 82 százalékuk pedig saját bevallásuk szerint tájékozott a gazdaságfejlesztési csomag részleteiről és támogatott területeiről.

Az ÚSZT keretében meghirdetett pályázatokon jelenleg a vállalkozások 36%-a tervezi, hogy részt vesz, de a középvállalkozások körében ez az arány jóval magasabb, mintegy 47%. Az eredmények némileg összecsengenek lapunk, a kisvállalkozók körében végzett nem reprezentatív felmérésével, mely szerint a megkérdezett cégek közel negyede már pályázott az ÚSZT keretein belül vagy tervezi a lehetőségek kihasználását, azonban 48 százalékuk nem és nagy valószínűséggel nem is fogja kihasználni az Új Széchényi Terv pályázati kínálatát.

Az uniós pályázati lehetőségekről a legtöbb vállalkozás az interneten keresztül szerez tudomást (70%), de továbbra is fontos szerepet tölt be a személyes tájékozódás és a szaklapok ez irányú tájékoztatása. A pályázatok részleteiről, feltételeiről való informálódás legfontosabb forrásai a pályázati tanácsadó cégek, a vállalkozások durván fele hozzájuk fordul információért, de a mikrovállalkozások körében a könyvelők szerepe is jelentős ezen a téren – áll a felmérésről készült közleményben.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Ismertnek ismert, de mennyire hatékony?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.