Jelenleg elfogadás alatt van az a törvény, ami a TEÁOR kódok átsorolását legkésőbb a 2008-as adóévről készített adóbevallásban teszi kötelezővé. A törvény elfogadása esetén a tevékenységi körökben...
Ajánlott oldalak
2011-10-12 09:22
Kis Erika
Intelligencián innen, sikeren túl
A legtöbben azt gondolják, hogy a sikerhez intelligencia, tehetség és ambíció kell, azonban sokkal érdekesebb tényezők is szükségesek, hogy kivételesek legyünk. Mi kell jobban a sikerhez? Tehetség, munka vagy szerencse? Nézzük!

130-as IQ-val, ugyanakkora esély van a Nobel-díjra, mint egy 180-as tudósnak

Vajon van-e összefüggés a siker és az IQ között? Létezik-e veleszületett tehetség? Számos kutató és pszichológus próbált ezen tényezőkre összefüggést felállítani.  A 20. század elejétől Lewis Terman nevű pszichológus az istenadta tehetségek tanulmányozásának szentelte az életét. Intelligenciatesztek segítségével összegyűjtötte az ifjú kaliforniai zseniket, majd hosszú éveken át végigkísérte kiválasztottjai pályafutását. Úgy gondolta, hogy ezen emberek alkotják majd az Egyesült Államok jövendő elitjét. Mondanom sem kell, hogy ez nem így történt. Később több felmérés alapján bebizonyították, hogy az IQ és a siker közötti összefüggés csak bizonyos pontig működik: a 120 pont után az IQ további növekedése már nem vetíthető rá valós teljesítménykülönbségekre.

 

 

Családi háttér felkészítő ereje

Terman hibája a „zsenik” felnőtté válásával azonnal lelepleződött. A pszichológus értetlenkedve kereste a magyarázatokat, így számos egyéb tényezőt is megvizsgált. A szakember megnézte alanyai testi és mentális egészségét, a hobbijaikat, a szakmai érdeklődésüket, azt, hogy mikor tanultak meg beszélni, és mekkora volt az IQ-juk az iskolában. Mindezek alapján arra a következtetésre jutott, hogy csak egyetlen dolog számít: a családi háttér. A sikeresek túlnyomórészt közép- vagy felsőosztálybeliek voltak, a bukottak a skála másik végén helyezkedtek el (egyharmaduknak az anyja vagy az apja még érettségi előtt kimaradt a középiskolából). Mindezek alapján láthatjuk, hogy, mit tesz, ha valakit a családja kitanít arra, hogy mindig a legjobb arcát mutassa a világnak - és mit jelent, ha valakit megfosztanak ettől. Az alacsonyabb társadalmi és gazdasági rétegből származó zseniális gyerekek közül kevesebben tudják megcsinálni a szerencséjüket, mert számukra hiányzik az a közösség, amely megfelelően felkészíti őket a világra.

 

Tízezer óra a profizmusig

A tehetség mellett azonban legalább annyira számít a szorgalom is. Erre egy újabb vizsgálatot szeretnék idézni, mely során három csoportba osztották a berlini zeneakadémia hegedűseit. Az elsőbe a legtehetségesebbek, a másodikba a „jók”, a harmadikba pedig a többiek kerültek - azok, akik talán már maguk is tudták, legfeljebb iskolai zenetanár lehet belőlük. Amikor megnézték, hogy ezek az emberek pályafutásuk során hány órát gyakoroltak, kiderült: a legjobbak közé soroltak többet gyakoroltak, mint bárki más. A tanárok által legjobbnak ítélt hegedűsök háta mögött 20 éves korukra egyenként 10 ezer óra gyakorlás állt, míg a leendő „zenetanárokra” pedig 4 ezer órás gyakorlás esett fejenként.

 

Kivételesek

Mint látjuk a siker története sokkal bonyolultabb – és sokkal érdekesebb is – mint azt első pillantásra gondolnánk. Ha szeretne többet megtudni erről mindenképpen olvassa el Malcolm Gladwell Kivételesek című könyvét. A könyvből kiderül, hogy miben hasonlít egymásra Bill Gates és a Beatles, hogy miért olyan hasonló a legjobb New York-i ügyvédek háttere és története, és kiderül az is, hogy a világ legokosabb embere miért él teljes ismeretlenségben.

 

Cimkék: vállalkozó
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Intelligencián innen, sikeren túl
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.