A forgalomból árbevételünk származik, ami korántsem azonos a nyereséggel, ugyanis vannak költségeink: pl. rezsi, alvállalkozóknak, beszállítóknak kifizetett beszerzési költség, bérköltség stb. A...
Ajánlott oldalak
2010-01-28 07:00
Szűcs Ágnes
Ingatlanpiaci változások - II.rész
Áll-e az ingatlanpiac, avagy miért érdemes most lakást venni? Kis-Jakab Réka ingatlan tanácsadó hívja fel az olvasók figyelmét napjaink ingatlanpiacának lehetőségeire, valamint az eladás és vásárlás buktatóira:

Először is meg kell érteni, hogy a korábbiaknál alacsonyabban kell megállapítaniuk az árat, ha valóban el akarják adni az ingatlant. Nem az ár kitartásával, hanem az ingatlan paramétereinek javításával próbáljunk helyzetünkön segíteni. Egy ilyen technika a 3D bejárás készítése az ingatlanról, mely kifejezetten vonzóvá, érdekessé teheti ingatlanát. A bejárás egy különleges technikával készül, segítségével az adott ingatlan minden apró részletét megismerhetjük. Könnyen tájékozódhatunk, hiszen lehetőség van az ingatlan alaprajz szerinti körbejárására. Minden helyiséget külön megtekinthetünk, felmérhetünk. Így az érdeklődők könnyebben eldönthetik, hogy megfelel-e igényeiknek. Tapasztalatunk szerint ezzel a módszerrel lerövidíthetjük az eladási folyamatot, hiszen az érdeklődők reális képet kapnak az ingatlanról.

Ha venne...

Új otthonunk, vagy irodánk kiválasztása és a vásárlásának lebonyolítása sokszor átláthatatlannak, problémásnak tűnik sokak szemében.

Válasszon tehermentes, azonnal költözhető lakások közül, melyek megvásárlása és a költözés lebonyolítása semmilyen okból nem késleltetett, sem jogi vagy banki probléma miatt, esetleg az eladók kiköltözése miatt nem húzódik az adásvétel és a birtokbaadás.

"Mattolta a válság a lakáspiacot, de 2009. még nem a válság mélypontja, - állítják az elemzők - az csak 2010. közepére várható."

A használt lakás piac nem áll, a probléma inkább az, hogy a tulajdonosok nem jól mérik fel eladandó ingatlanuk értékét. Habár nő a kínálat, az eladók nem csökkentik a lakásárakat és kitartják a viszonylag magas, általuk reálisnak tartott irányárat. Ezzel szemben a vevők a "jó vételt", a megszorult eladókat keresik, ebben azonban nem bővelkedik a piac. Kereslet lenne a lakóingatlanok iránt, a kínálat pedig bőséges, a kettő azonban nem kifejezetten találkozik. Az igaz azonban, hogy nőtt a lehetséges alku mértéke, az eddigi 3-5%-ról 7-9%-ra emelkedett, főleg készpénzes vásárlók esetében, akik egyre hangsúlyosabban vannak jelen a piacon.

A használt lakások piacán folyamatos a mozgás, leginkább a drága családi házak érezték meg a válság okozta nehézségeket, a panellakások ára is csökkent kissé, a téglalakásokat nem érte annyira hátrányosan a gazdasági krízis, főleg a kedvelt helyeken lévő ingatlanok maradtak piacképesek.

Az új lakások esetében a tavasz - nyár eleje kisebb fellendülést hozott, sokan kihasználták a lakásvásárlási támogatásokat még az utolsó pillanatban. Ezt követte a drasztikus visszaesés, a szocpol ugyanis megszűnt, a vásárlók pedig nem mernek most új otthon megvétele mellett dönteni, vagy csak a kész ingatlanokat keresik. De ugyanilyen bizonytalanság uralkodik a fejlesztők körében is: 2009 eleje óta csak kevés projekt indult el, főleg a tőkeerős kivitelezők mernek új ház építésébe belevágni. Az idén lényegesen kevesebb építési engedélyt adtak ki, mint az elmúlt években. Különböző projektekben 2008-hoz képest országosan 18%-kal kevesebb lakást kínálnak, de az azonnal költözhető otthonok - korábban állandó - száma 2008. közepe óta folyamatosan nő. 2009 első félévében már egyre több olyan lakás volt a piacon, amely - bár költözhető lenne - nem talált vevőre.

Mit is jelent ez?

Befektetési céllal most érdemes lakást venni. Az ártárgyalásban jó pozícióból indulhat, aki most vásárol, mert a kereslet csökkenése miatt túlkínálat van mind a használt, de leginkább az új lakás piacon. 2010 végére a helyzet kiegyensúlyozottabbá válásával az árak újra nőni kezdhetnek kissé, az új lakásoknál pedig a mostani leállás miatt hiány keletkezhet a piacon, ami újabb áremelkedést vonhat maga után.


Tudjon meg többet az aktuális ingatlanpiaci helyzetről a http://ingatlanok.hu/ honlapon!
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Ingatlanpiaci változások - II.rész
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.