a) természetes személy munkáltató által kizárólag háztartási munkára, b) kiemelkedően közhasznú szervezetnek minősülő munkáltató által történő foglalkoztatásra, c) mezőgazdasági, továbbá...
Ajánlott oldalak
2010-10-12 10:17
Szűcs Ágnes
Ingatlanpiaci körkép – avagy mit, mennyiért?
Bár a budapesti ingatlanpiac gyengélkedik, egyre több pozitív visszajelzés érkezik a szektort illetően. Idén inkább figyelnek és kivárnak a kereskedelem ingatlanpiaci szereplői, áttörés jövőre várható.

Továbbra is gyengélkedik a budapesti ingatlanpiac, de már megkezdődött a bérleti díjak két éve tartó csökkenésének a folyamata. A piacra kerülő új irodakínálat 57%-kal csökkent az előző negyedévhez képest.

A Budapest Research Forum (BRF) az idén három irodaépületet adott át – a Váci úti DC. Offices-t, illetve a felújított Freedom Palace-t és Budán a MOMentum irodaházat.

2010 harmadik negyedévében 103 bérleti szerződést regisztráltak, melynek területi nagysága átlag 515 négyzetméter. 1001 négyzetméternél nagyobb területre 11 db szerződést kötöttek, amiből 7 szerződésmódosítás volt. Mindemellett megnövekedett az érdeklődők területi igénye. A tavalyi 200 négyzetméteres területi igény helyett idén a 4-500 négyzetméternyi helyekre nőtt meg a kereslet. Raktározásra 2009-ben 1000 négyzetmétert kerestek az érdeklődők, az idén már 2-3 ezer négyzetméteres ingatlanokra is volt igény.

 

Egyre többen költöznek „A” kategóriás ingatlanból „B” kategóriás irodákba. Ennek oka lehet, hogy két év alatt 10 euróról 7 euróra csökkent a bérleti díjak négyzetméterenkénti ára. (De aki nagyon keres, az talál négyzetméterenként 5 euróért is kereskedelmi ingatlant.)

Az Indotek Group értékesítési igazgatójának véleménye szerint „az eltelt háromnegyed év alapján kijelenthető, hogy megállt a bérleti díj csökkenése a fővárosi „B” kategóriájú irodapiacon.

Az "A" kategóriából még a tavalyinál is nagyobb arányban költöztek a bérlők "B" kategóriás irodába. Az Indotek Group új partnereinek 2009-ben még csupán 7-8 százalékát tették ki az „A”- ból érkezők, idén már jóval 10 százalék fölé nőtt az arányuk.

Sellyei Tamás, az Indotek Group értékesítési igazgatójának vélekedése alapján az elkövetkező negyedévben megkezdődhet az árak „visszakapaszkodása” a válság előtti szintre.

A „B” kategóriás ingatlanok kihasználtságára a válság kevésbé volt hatással, mint az „A” kategóriában, ezért a fejlődés elsősorban az árszint emelkedésében és az ágazat területi bővülésében lesz érzékelhető.

Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője, az ABLON szakértői szerint idén inkább figyelnek és kivárnak a kereskedelem ingatlanpiaci szereplői; a fejlesztések felfutása jövőre kezdődhet meg ismételten a piacon.

 

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Ingatlanpiaci körkép – avagy mit, mennyiért?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2019 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.