Ha az egyéni vállalkozónak van igazolható heti 36 órát meghaladó főállású munkaviszonya, és a vállalkozásából nem származik vállalkozói kivétje, akkor egyéni vállalkozóként nincs járulékfizetési...
Ajánlott oldalak
Szűcs Ágnes
In Vino Veritas - Borban az igazság
Az Ászár-Neszmélyi Borvidék a Komárom megyei Gerecse hegység dél-keleti lejtőin, valamint a Bársonyos környéki dombvidéken terül el. A borvidék címet 1977-től viselheti, holott ezen a vidéken már a rómaiak is termesztettek szőlőt.

A II. világháború utáni különböző termelési és minőségi problémák miatt 1959-ben elvesztette borvidék rangját, melyet 1977-ben kapott újra vissza. Az ászár-neszmélyi borászok azóta is folyamatosan részt vesznek a különböző borversenyeken, méghozzá  kiváló eredménnyel. Az Ászár Körzeti Hegyközség (melyhez 9 falu tartozik) ma már történelmi borvidéknek tekinthető.

Az Ászári Hegyközség egyik sikeres borásza Böőr Gyula, aki családjával együtt 35 éve foglalkozik a szőlővel. 2010. márciusában a hegyközségi borversenyen 4 fajtából 2 arany- (chardonnay, tramini) és 2 ezüstérmet (kékfrankos, zöld veltelini) a megyei borversenyen pedig 3 borból 1 arany- (tramini), 1 ezüst- (chardonay) és 1 bronzérmet (zöld veltelini) nyert.

A késői szüretelésű traminije pedig az abszolút sorrendben a második volt a borvidéken.

 

Mikor és hogyan került kapcsolatba a borászattal?

Böőr Gyula: 1972-ben kerültem az akkori ászári tsz-hez, ahol elég jelentős területen foglalkoztak szőlészettel és borászattal. Én is és a feleségem is agrártudományi egyetemet végeztünk, de a tsz-nél ismerkedtem meg a szőlőműveléssel. Saját magunk részére először a tsz tagoknak járó részarányú földek művelésével kezdtük, majd fokozatosan növeltük a területet. Jelenleg 6 hektáron gazdálkodunk. 1980. óta foglalkozunk szőlővel. Fő fajtáink a tramini, cserszegi fűszeres, szürkebarát, kékoportó, egy kisebb területen chardonnay, nektár és kékfrankos tőkéink is vannak.

Úgy tudom, jelenleg saját maguk palackoznak.

Böőr Gyula: Igen. 2008-ban döntöttünk úgy, hogy a bérpalackozás helyett megpróbálkozunk saját palackozással, ezért saját erőből felépítettük a Matyi pincét. Palackozóüzemünk nincs, csupán palackozó gépeink, amivel saját magunk, külső segítség nélkül palackozzuk a saját borainkat. Ez évi kb. 3 ezer üveg, ami a borászatban nem nagy mennyiség. A fő vonalunk továbbra is a folyóbor, amit kizárólag belföldi értékesítésre árulunk.

Hányan vesznek részt a munkában?

Böőr Gyula: Állandó dolgozónk nincs, alkalmi munkásokat alkalmazunk, aminek viszont egyre bonyolultabb az adminisztrációja. Egy éve nyugdíjasként irányítom a családi gazdaságot, melynek örömében, bánatában, munkájában, felelősségében a család minden tagja kiveszi részét.

Cimkék: bor,nyertes
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : In Vino Veritas - Borban az igazság
Hozzászólások száma: 1 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.