EVA törvény szerinti adózást válaszhat egyéni vállalkozó, és bt, kft egyaránt. Újonnan induló vállalkozás azonban nem választhatja. Minimum két lezárt pénzügyi év után választható. További...
Ajánlott oldalak
Szűcs Ágnes
In Vino Veritas - Borban az igazság
Az Ászár-Neszmélyi Borvidék a Komárom megyei Gerecse hegység dél-keleti lejtőin, valamint a Bársonyos környéki dombvidéken terül el. A borvidék címet 1977-től viselheti, holott ezen a vidéken már a rómaiak is termesztettek szőlőt.

A II. világháború utáni különböző termelési és minőségi problémák miatt 1959-ben elvesztette borvidék rangját, melyet 1977-ben kapott újra vissza. Az ászár-neszmélyi borászok azóta is folyamatosan részt vesznek a különböző borversenyeken, méghozzá  kiváló eredménnyel. Az Ászár Körzeti Hegyközség (melyhez 9 falu tartozik) ma már történelmi borvidéknek tekinthető.

Az Ászári Hegyközség egyik sikeres borásza Böőr Gyula, aki családjával együtt 35 éve foglalkozik a szőlővel. 2010. márciusában a hegyközségi borversenyen 4 fajtából 2 arany- (chardonnay, tramini) és 2 ezüstérmet (kékfrankos, zöld veltelini) a megyei borversenyen pedig 3 borból 1 arany- (tramini), 1 ezüst- (chardonay) és 1 bronzérmet (zöld veltelini) nyert.

A késői szüretelésű traminije pedig az abszolút sorrendben a második volt a borvidéken.

 

Mikor és hogyan került kapcsolatba a borászattal?

Böőr Gyula: 1972-ben kerültem az akkori ászári tsz-hez, ahol elég jelentős területen foglalkoztak szőlészettel és borászattal. Én is és a feleségem is agrártudományi egyetemet végeztünk, de a tsz-nél ismerkedtem meg a szőlőműveléssel. Saját magunk részére először a tsz tagoknak járó részarányú földek művelésével kezdtük, majd fokozatosan növeltük a területet. Jelenleg 6 hektáron gazdálkodunk. 1980. óta foglalkozunk szőlővel. Fő fajtáink a tramini, cserszegi fűszeres, szürkebarát, kékoportó, egy kisebb területen chardonnay, nektár és kékfrankos tőkéink is vannak.

Úgy tudom, jelenleg saját maguk palackoznak.

Böőr Gyula: Igen. 2008-ban döntöttünk úgy, hogy a bérpalackozás helyett megpróbálkozunk saját palackozással, ezért saját erőből felépítettük a Matyi pincét. Palackozóüzemünk nincs, csupán palackozó gépeink, amivel saját magunk, külső segítség nélkül palackozzuk a saját borainkat. Ez évi kb. 3 ezer üveg, ami a borászatban nem nagy mennyiség. A fő vonalunk továbbra is a folyóbor, amit kizárólag belföldi értékesítésre árulunk.

Hányan vesznek részt a munkában?

Böőr Gyula: Állandó dolgozónk nincs, alkalmi munkásokat alkalmazunk, aminek viszont egyre bonyolultabb az adminisztrációja. Egy éve nyugdíjasként irányítom a családi gazdaságot, melynek örömében, bánatában, munkájában, felelősségében a család minden tagja kiveszi részét.

Cimkék: bor,nyertes
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : In Vino Veritas - Borban az igazság
Hozzászólások száma: 1 db

 
2019 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.