Engedélyköteles társas vállalkozói tevékenység vagy bármely egyéni vállalkozás esetén a szükséges végzettségről a területileg illetékes okmányirodánál kell érdeklődni. Náluk van ugyanis egy nagyon...
Ajánlott oldalak
2011-03-23 08:07
Kis Erika
Így fizethet adót bankkártyával
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is lehetőséget biztosít az adózók számára a bankkártyás fizetési módra. Érdemes élni e lehetőséggel, hiszen a szolgáltatás igénybevétele lerövidíti az adóbefizetés ügyintézési idejét. Nézzük a legfontosabb szabályokat az adóhatóság által 2011. március 17-én közzétett tájékoztató alapján.

Az adófizetést 2008 óta lehet bankkártyával teljesíteni az adóhatóságnál. Valamennyi, az állami adóhatóság hatáskörébe tartozó adót, illetve az adóhatóság által nyilvántartott visszafizetendő költségvetési támogatást ki lehet ilyen formában egyenlíteni, valamint lehetőség van a tartozás kartonra való befizetésére, illetve az árverési vételár, továbbá a vételár-előleg megfizetésére is. A szolgáltatás költségei az államot terhelik.

A NAV elnöke által kijelölt ügyfélszolgálatokon nyitvatartási idő alatt bármilyen illetékességű adózó teljesíthet bankkártyás adóbefizetést a napi vásárlásoknál már jól ismert terminálokon keresztül. A bankkártyával történő adófizetés során az ismert logókat viselő összes bankkártya elfogadott, függetlenül attól, hogy melyik bank bocsátotta ki. Befizetést az adózó teljesíthet saját nevében vagy képviselője, illetve meghatalmazott képviselője útján. Az utóbbi esetben a képviseleti jogosultság igazolása szükséges. Csoportos adóalanyiság esetén a befizetést a csoportképviselőn kívül a csoport bármely más tagja is teljesítheti.

A bankkártyás adóbefizetés során a befizetést teljesítő adózónak nyilatkozatot kell tennie arról, hogy a bankkártyával megfizetett összeget az adóhatóság mely adókra, milyen összegben számolja el a befizetésre jogosult adózó adófolyószámláján.  Ez alól kivételt képez a letéti kartonra történő befizetés, illetőleg az árverési vételár és vételár-előleg megfizetése. Az adóhatóság az adózó nyilatkozatának figyelembevételével teljesíti a bankkártyával befizetett összeg adónkénti elszámolását.

Fontos információ, hogy amennyiben az adózó az adóbefizetési kötelezettségét készpénz-átutalási megbízás, azaz csekk útján kívánja teljesíteni (amelyet az adózóra irányadó jogszabályi rendelkezések is lehetővé tesznek), a korábbi APEH megnevezést tartalmazó csekkek a befizetések teljesítésére továbbra is felhasználhatóak, mivel a készpénz-átutalási megbízásokon szereplő számlaszámok nem változtak.

A kártyás adófizetésre alkalmas helyszínekről ITT tájékozódhat.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Így fizethet adót bankkártyával
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.