Engedélyköteles társas vállalkozói tevékenység vagy bármely egyéni vállalkozás esetén a szükséges végzettségről a területileg illetékes okmányirodánál kell érdeklődni. Náluk van ugyanis egy nagyon...
Ajánlott oldalak
2010-09-28 08:30
RogÁ
Igalon is keresik az olajat
Újraindulhat az olajkitermelés 2011-ben Igalban. A somogyi kisvárosban legutóbb 1947-ben folytattak kutatást amerikai-magyar részvétellel, de „csak” meleg vizet találtak, ami az olaj előfutára, s ez 2002 óta már termálvízként gondoskodik az igali térség jövőjéről. Igalban az 1962-es nyitány óta immár négy kútból jön a meleg víz, jövőre újabb kutakból akár olaj is feltörhet.

Jakab József polgármestert meglepte a hír, hiszen az olajkitermelési tervekről évekkel ezelőtt hallott utoljára, így váratlanul érte a hír, miszerint jövőre újabb kutatófúrásokat terveznek Igalban.

A somogyi területre vonatkozó engedélyt a brit Ascent olajtársaság a Winstar Resources nevű cégtől szerezte meg a jövőbeli kitermelésből származó eredmény négyszázalékos hányadáért. Ezt az érintett cég honlapjára hivatkozva a Napi Gazdaság írta pénteken, hozzátéve: az Ascent Resources brit olaj- és gázkutató és -kitermelő társaság 60 százalékos érdekeltséget szerzett a dél-nyugat magyarországi Igal-II feltárási területi engedélyben.

 

Az Ascent a többségi tulajdonában lévő magyar Pelsolaj kft.-n keresztül hajtotta végre a vásárlást a 1990 négyzetkilométeres területen. A kitermelés kezdetben 300 négyzetkilométeres területre koncentrálódik, amely elsősorban az olaj tekintetében lehet ígéretes; közleményük szerint már tart az első fúrási helyszín kijelölését meghatározó folyamat. Jakab József tudomása szerint ez a terület a várostól északra fekszik.

A Magyar Bányászati és Földtani Hivatal szeptemberi térképe szerint jelenleg az alföldi gázmezőkön folyik a legkiterjedtebb kitermelés, Somogyban Igal mellett Inkén és a Dráva térségében rejt a föld értékes szénhidrogéneket, döntően földgázt.

 

Cimkék: gazdaság
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Igalon is keresik az olajat
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.