Az adójóváírás az adóalap-kiegészítéssel növelt bérjövedelem 17 százaléka, legfeljebb havi 15.100 Ft. A jogosultsági határ évi 3.188.000 Ft, e fölött az adójóváírás csökkentett mértékben vehető...
Ajánlott oldalak
2010-09-01 12:04
RogÁ
Húzóágazat lehet az elektronikai gyártóipar
A magyarországi elektronikai gyártóipar 15 százalékkal járul hozzá a magyar gazdaság teljesítményéhez, amivel a legjelentősebb ágazat idehaza, de éllovas régiónkban is - állítja a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) tanulmánya. A vizsgálat szerint az iparág jelentős hatást gyakorol több más szektorra is, így nagymértékben hozzájárul a gazdasági teljesítményhez.

A hazai össztermék (GDP) 15 százalékát adja a magyar gazdaság elektronikai gyártóipara.

A Budapesten bemutatott tanulmány szerint az elektronikai gyártóipar jelentős hatást gyakorol egy sor más szektorra, így hozzájárulása a gazdasági teljesítményhez messze meghaladja a Központi Statisztikai Hivatal által kimutatott 5,34 százalékot.

A tanulmány szerint a magyar elektronikai gyártóipar a nemzetközi mezőnyben is előkelő helyet foglal el, a kelet-közép-európai régióban az élen áll, uniós szinten pedig Németországgal egyenlő. Ez alapján a gyártás központja Ázsia után Európa lehet.


Mivel a tanulmány alapján az elektronikai gyártóipar ma Magyarországon a legnagyobb növekedési lehetőségekkel rendelkező ágazat, a lehetőségek kiaknázása érdekében több tennivaló is akad. Egyebek között az oktatás és a munkaügyi szabályozás területén.

Szükséges például gyors és hatékony programokkal előmozdítani az idegennyelv-tudást - javasolja „Az elektronikai gyártóipar mint a magyar versenyképesség pillére” című állásfoglalásában az AmCham. Az ágazat működési feltételeinek javításával több tízezer munkahelyet lehetne létrehozni rövid idő alatt, mégpedig olyan állásokat lehetne teremteni, amelyek betöltői nem alacsony képzettséget igénylő, betanított munkát végeznének, hanem nagy hozzáadott értékű termékeket állítanak elő - mondta Ábrahám László, az AmCham Elektronikai Gyártók Bizottságának elnöke.

Az AmCham adatai szerint az elektronikai gyártóipar jelenleg 92 ezer embert foglalkoztat közvetlenül. Az ágazatban működő 170 vállalat a magyarországi ipari kibocsátás több mint 24 százalékát hozza létre, az exportból pedig 2009-ben és 2010 elején 33 százalékkal részesedett.

Forrás: MTI

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Húzóágazat lehet az elektronikai gyártóipar
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.