Ha egyéni vagy társas vállalkozóként (bt beltagja, kft ügyvezetője) származik jövedelmünk akkor azt a következő levonások, járulékok terhelik: Levonások a jövedelemből: szja (ld. 4 pont) 8 %...
Ajánlott oldalak
2011-04-04 06:05
BDB
Húsvéti árak: van, ami drágább lesz, van, ami nem
A sonkavásárlók bőséges kínálatra és a tavalyi árakra számíthatnak, azonban aki tojást is szeretne mellé rakni az ünnepi asztalra, nagy meglepetésekre számíthat.

„Bőséges kínálatra és tavalyi árakra számíthatnak a vevők a húsvéti sonkaszezonban; a termékből 10 milliárd forintos forgalmat remélnek - közölte a Népszabadság csütörtöki számában a Hússzövetség elnöke. Éder Tamás szavai szerint a drágulás ellen hatott az, hogy a húspiac eddig "pangott" és a feldolgozók a fogyasztás csökkenését tapasztalták.” (MTI)

Még három hét van húsvétig, de a húspiacon a sonka árát már most optimista jóslatok jellemzik. A tojás árát tekintve azonban már más a helyzet: a szakértők áremelkedésre számítanak. A tojáspiaci árakat azonban nem az ünnep közeledte határozza meg, a tojótyúkok száma is egyre kevesebb.

Mivel a jövő januárban bevezetésre kerülő állatjóléti előírások komolyan szabályozzák a tojók tartási feltételeit, így a termelők inkább a húscsirkék nevelését részesítik előnyben. Az új uniós előírás szerint a jelenleg alkalmazott ketreceket nagyobbra kell cserélni 2012-től, mely egyrészről igen költséges, másrészről pedig ugyanakkora telepen csak kevesebb állatot lehet majd nevelni.

Varga Sándor, a Magyar Agrárkamara munkatársa a Tolnai Népújságnak tett nyilatkozatában elmondta, hogy „amennyiben hatályba lép a szabályozás, az uniós országokban körülbelül 29 százalékos tojáshiány keletkezik, mert a szabálytalanul (régi ketrecben) tartott tyúkok tojásait nem lehet majd értékesíteni. A hiány pedig várhatóan azonnali áremelkedést okozhat.”

A termelőknek egyébként még szabályozás nélkül is sokba kerül a tojás: a tojóhibrid ára 170 forint, mire felnevelkedik már 900 forintba, és még csak ekkor kezd el tojni. A napi takarmányköltsége, melyért mindössze egy tojást tojik, 10 forintba kerül, ehhez jön hozzá még a baromfitelep energiaköltsége, rezsije, a munkabér – árulja el Földi Péter, a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkára és hozzáteszi: ha éves szinten egy tyúk 300 db tojást képes termelni, akkor már jó teljesítményről beszélhetünk.

A tojás önköltségi ára kb. 19-20 forint, a termelő ennyit, vagy mindössze pár forinttal többet kap érte, azonban mire a polcokra kerül, a vásárlók már 30-35 forintos áron juthatnak hozzá. Az alapköltséghez hozzáadódik még a kb. 3 forintos csomagolás, a felvásárló jutaléka, a kereskedő pedig minimum 30 százalékos haszon alatt állítólag nem is hajlandó árusítani – elemzi a lap.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Húsvéti árak: van, ami drágább lesz, van, ami nem
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.