Az adójóváírás az adóalap-kiegészítéssel növelt bérjövedelem 17 százaléka, legfeljebb havi 15.100 Ft. A jogosultsági határ évi 3.188.000 Ft, e fölött az adójóváírás csökkentett mértékben vehető...
Ajánlott oldalak
2010-09-03 08:12
Szűcs Ágnes
Hungarikum lesz a libamáj
Hungarikummá nyilvánítja a libamájat és a magas pehelytartalmú libatollat a már készülő új törvényi szabályozás – derült ki a Baromfi Termék Tanács (BTT) és a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közötti egyeztetések során.

A parlament várhatóan december elején tárgyalja  a hungarikumokról szóló törvényt, amelynek első termékcsoportjában a terméktanács honlapján közölt információk szerint a „magyar libamáj” és a „magas pehelytartalmú magyar libatoll” is helyet kap majd. A változtatással e két termék megfelelő rangra emelkedik, és az eddigieknél jóval komolyabb hazai védettséget élvezhet – állítják a BTT szakértői.

A parlament még 2008 novemberében – ötpárti egyetértéssel – elfogadott egy országgyűlési határozatot arról, hogy törvényjavaslatot  nyújtson be  a hízott kacsa- és libamáj Hungarikummá nyilvánításáról, de a jogszabályi előkészítő munka megakadt.


A két évvel ezelőtti politikai összefogás hátterében az állt, hogy a Négy Mancs (NM) elnevezésű "osztrák" állatvédő szervezet támadást intézett a magyar libamáj- és tolltermelés ellen. Mivel az NM negatív kampánya a nyugat-európai piacokon az eladások visszaesésével fenyegetett, a politikai pártok a hazai kacsa- és libatermékek számára a 2008-as parlamenti határozattal kívántak alapbiztonságot nyújtani.

Szakértői vélemények szerint azonban a komolyabb védelem érdekében a most tervezett törvényi szintű szabályozásra van szükség.

Forrás: Agroinform

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Hungarikum lesz a libamáj
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.