A START-kártyával rendelkező munkavállaló esetében a munkaadónak csökkentett járulékfizetési kötelezettsége van, mert annak egy részét átvállalja az állam. Típusai: START Kártya - kiváltására...
Ajánlott oldalak
2010-06-08 08:39
BDB
Hová tűntek a piacok?
A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium nemrég nyilvánosságra hozott egy felmérést, ami a kis- és középvállalkozások 2009-es helyzetéről nyújt áttekintést. A kérdőívet kitöltők döntő többsége szerint a legnagyobb problémát a piacvesztés jelentette a válság ideje alatt.

Valamilyen módon a vállalkozások majdnem kilencven százalékának csökkent az árbevétele. 2008-ban már jelentősen visszaestek a nyereségek, nagyjából a 2007-es szint 41 százalékára, ami igen drasztikusnak mondható. A kkv-k működési költségeik csökkentésével próbálták orvosolni a helyzetet több kevesebb sikerrel. Sajnos nem mindig vezetett eredményre a készletek mérséklése, az elhalasztott beruházások, az olcsóbb beszerzési források, mindemellett a piacok bővítésére is jelentős többletenergiát kellett fordítani.

 

2009-ben hitelpiaci korlátok akadályozták az előbbre jutást, a kkv-k által felvett banki és szövetkezeti hitelek mértéke egyre csökkent. Meglepő módon a 2008-ban egyre növekvő ilyen irányú tendencia a tavalyi évben egyre lejjebb szorult. Az igénybe vehető hitelek közül a rövid lejáratúakat részesítették előnyben a vállalkozások, ezzel is bizonyítva, hogy nem érzik hosszú távon is stabilnak a helyzetüket.

A felmérésben a legfontosabb hátráltató tényezők között, melyek a bővülést akadályozzák, a magas adó és tb terheket róják fel a vállalkozók, de előkelő helyen szerepel a gazdasági szabályozás kiszámíthatatlansága is.

 

A kérdőív tanulsága szerint stagnálás észlelhető a finanszírozást jellemző tényezők tekintetében. A vevők fizetési késedelmei, a hitel- és tőkehiány tekintetében nem változtak a mutatók 2008-hoz képest.

Pozitív eredményként értékelhető, hogy a piacok hiányát kevesebben nevezték meg a friss felmérésben hátráltató tényezőként 2008-hoz képest, így a csökkenő tendencia némi reményre ad okot.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Hová tűntek a piacok?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.