Nincs általános érvényű „menetrend", de van néhány olyan dolog, amire mindenképpen szükség van: LÉPÉSEK KÖLTSÉGEK Egy életképes ötlet. Az ötletgazda dolga felmérni a piaci igényt, vagyis egy kis...
Ajánlott oldalak
2010-06-23 10:49
Szűcs Ágnes
Hová tűnt az almabor?
Bolti forgalomban, vendéglátóhelyeken már szinte alig találkozhatunk a korábban sokak által kedvelt almaborral, pedig Magyarország bőséges almatermésével akár almabor, vagy más néven cider nagyhatalom is lehetne. A Nyugat-Európában oly kedvelt ital előállítása megoldhatná a termelők sanyarú helyzetét, nem rohadna a fákon az alma, és nem kellene kivágni az ültetvényeket sem.

Hiába készítenek Magyarországon jobbnál jobb gyümölcsborokat, fogyasztásuk elenyésző. Bolti forgalomban, vendéglátóhelyeken szinte alig találkozhatunk a korábban kedvelt almaborral, az ital rajongói legfeljebb importált cidert fogyaszthatnak.

A Nyugat-Európában oly kedvelt ital hazai piacának bővítéséhez a fogyasztás kultúrája, az exporthoz pedig a pénz hiányzik. A magyar almabor előállításának felfuttatása pedig megoldhatná a nevetségesen alacsony felvásárlási árral küszködő termelők sanyarú helyzetét. A nyolc-tíz forintos kilónkénti léalmaár miatt évről évre több száz tonnányi termés rohad a fákon, az elkeseredett, veszteséget felhalmozó termelők pedig sorra vágják ki az ültetvényeket.

„Európa számos országában készítenek cidert, amely ötvözi a sör és a bor legjobb tulajdonságait. Szénsavassága, üdítő jellege miatt főként nyáron kedvelt ital, de gyümölcsössége, borsajátossága miatt télen is kellemes. Magyarországon alig van hagyománya, kultúrája az ilyen típusú borfogyasztásnak. Korábban ugyan hozzá lehetett jutni hazánkban is almaborhoz, de bírálói az alkoholisták borának nevezték a szőlőnedűkhöz képest alacsonyabb ára miatt. Amíg külföldön széles fogyasztói rétege van a cidernek, addig hazánkban másként ítélik meg az almabor fogyasztását” –nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Lux Róbert, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) alelnöke. Hangsúlyozta: Magyarországon a szabályozás sem segíti a cider elterjedését, és a bortörvény sem engedi bornak nevezni a kellemes, savanykás ízű, alkoholos italt, amelyet főleg Franciaországban, Németországban, Angliában és Ausztria néhány régiójában készítenek és fogyasztanak előszeretettel. Korábban éppen egy angol cég akart ötezer hektárnyi almaültetvényt létesíteni és cidert készíteni hazánkban, de a terv valamiért – szakemberek szerint a nagypolitika szintjén – meghiúsult. Így a vállalat Lengyelországban valósította meg terveit. Lux Róbert szerint berendezéseink, kapacitásunk, szaktudásunk alkalmas lenne arra, hogy cidernagyhatalom legyünk, azonban tőkeerős feldolgozó nélkül nem lehet almabort készíteni.

„A kilónként tíz forintos léalma miatt a termelők kialakult problémáját azonban cider nélkül is meg lehetne oldani, miután a pálinkafogyasztásnak óriási hagyománya van idehaza. Nagy baj azonban, hogy állnak a szeszfőzdék, almából kevés pálinka készül. Emellett a fogyasztás bővülését is el kellene érni, mert a korábbi, fejenkénti huszonöt kilogrammos éves almafogyasztás tíz-tizenkét kilóra esett vissza, és az export sem az igazi. Magyar alma helyett sok helyen lengyel almát árulnak, ami tarthatatlan. Persze hogy sorra vágják ki az ültetvényeket a termelők, nemhogy cider nagyhatalom nem lesz Magyarország, de lassan almanagyhatalmi státusát is elveszíti hazánk” – fogalmazott Lux Róbert.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Hová tűnt az almabor?
Hozzászólások száma: 1 db

Janó Bátyó
1
2011-03-12 20:45:25
Szeretném itt elmondani minden kedves érdeklődőnek, hogy a legutóbbi borversenyen az almaboromat ezüst fokozattal díjazták, ami igen megtisztelő számomra. Ez a díj igencsak meg is mozgatta a fantáziámat, mert az általam alkalmazott technológia teljesen zártrendszerű, így a kiváló Szatmári Jonatán minden zamata, illata,fűszeres aromája mind -mind teljesen megmaradt eme igazán finom, és sok-sok fantáziát megindító borban.
Nem kis dicsekvéssel szeretném azt is megosztani, hogy az első díj, evvel a módszerrel előállított meggybor lett, amelyet szintén én neveztem a versenybe. De számomra mégis az almabor volt az igazi, de a barátaim is lenyűgözve gratuláltak az almaborhoz.
 
2018 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.