Engedélyköteles társas vállalkozói tevékenység vagy bármely egyéni vállalkozás esetén a szükséges végzettségről a területileg illetékes okmányirodánál kell érdeklődni. Náluk van ugyanis egy nagyon...
Ajánlott oldalak
2010-07-21 07:09
HM
Hogyan találjuk meg a legalkalmasabb könyvelőt?
Ha jól bánsz a számokkal és hobbid a számlázás, akkor rád nem vonatkozik ez a cikk. Ha van már megbízható könyvelőd, akkor sem. A többieknek viszont hasznára válnak a tanácsok, ha olyan vállalkozást folytatnak, melyhez szükséges egy könyvelő alkalmazása. Ebben az esetben pedig nem könnyű megtalálni a megfelelően képzett szakembert, hisz könyvelőirodák sokasága kínálja szakértelmét a leendő üzleti partnereknek.

Ha már megvan a saját üzleted, vagy ha épp mostanában tervezed létrehozni a céged, pontosan tudod, milyen fontos a jó könyvelő. Egy könyvelőnek tisztában kell lennie az aktuális szabályokkal a gazdasági tevékenységeket illetően, tudnia kell minden törvénymódosítást, ami a cégeket érintheti. Egy hozzáértő könyvelővel biztos lehetsz abban, hogy jó kezekben van a céged.

Amennyiben vállalkozó vagy, illetve saját céggel rendelkezel, egy könyvelő alkalmazása néha szinte megfizethetetlen. A kínált szolgáltatások a következők lehetnek többek között: adóbevallások elkészítése, cégek számlázásának intézése, gazdasági tervezetek készítése, könyvelés, könyvvizsgálás. Szakértői tanácsot is kaphatunk akár egy új céges autó vásárlása vagy részvények eladása ügyében.

 


Akármilyen könyvelőt vagy okleveles könyvvizsgálót is keresel, jó ha tudod, hogyan is láss neki. Általában a környezet, az adott település a lényeges. A kollégáink, barátaink ajánlásai a legjobb fokmérők, de ha nem vagy olyan szerencsés, hogy személyes ajánlás alapján tudj választani, akkor esetleg a telefonkönyv vagy a helyi hirdetőújság siet a segítségedre. Ha rászánod az időt, meglátod, nemcsak olyan könyvelőre akadsz, aki egyszerűen jól végzi a dolgát, hanem olyanra, aki lojális és vállalkozó szellemű is egyben. Hangsúlyozzuk: mivel ez a szakma különleges diszkréciót és bizalmat igényel a partnerek között, ha csak teheted, olyan könyvelőt válassz, akiről független személyektől (nem reklámokból) pozitív dolgokat hallottál vissza. Kérdezősködj egy kicsit a hasonló hivatásban dolgozó kollégáid és vállalkozók körében, tudd meg, mit javasolnak. Egy gazdasági, banki vagy biztosítási ügynöktől is kérhetsz tanácsot.

A jó könyvelő nem hagyja, hogy papírmunkára fecséreld az idődet, valamint költségcsökkentéssel kapcsolatban is adhat hasznos tanácsokat. Egy megbízható könyvelő mindig naprakész az adózási jogszabályokkal és rendelkezésekkel kapcsolatban, és ügyel arra, hogy ne verd magad adósságokba. (Nem akadályoz, de figyelmeztet a pénzügyek terén.) …ám nem könnyű megtalálni az ilyet.

Először is érdemes az interneten utánanézni egy kicsit a témának. (Ez itt nem reklámcikk, ezért csak tippet adunk: ha beírod egy keresőprogramba a „könyvelő” szót, számtalan linket és tematizált honlapot listáz ki a rendszer.) Ha már eljutottál a személyes találkozóhoz, mindenképpen tájékozódj a szolgáltatások árairól, ugyanis nagy lehet a különbség! Az irodák általában csomagokra osztják a feladatokat, és cégmérettől függően osztályozzák (árazzák) ezeket. Ez nem is csoda, hiszen egy egyéni vállalkozó ügyeivel kevesebb a munka, mint egy közepes méretű céggel! Többnyire egy előre kialkudott, fix havidíjért az iroda szinte minden papírmunkát levesz a válladról. Hidd el, hacsak nem vagy képzett könyvelő, nem érdemes fukarkodnod ezen a területen. Rengeteg bosszúságtól és elfecsérelt időtől megment egy hozzáértő és rutinos „külsős”, méghozzá az esetek többségében fair munkadíj ellenében.

Amennyiben aggodalmaid vannak egy könyvelő alkalmazásának költségeivel kapcsolatban, a következőt tartsd észben: a nagy könyvelőirodák valószínűleg elérhetőbb áron kínálják szolgáltatásaikat, míg a kisebb cégek sokkal személyesebb szolgáltatást nyújtanak, és több időt szentelnek a te céged ügyeire. Ne habozz, lépj kapcsolatba efféle cégekkel és kérj tanácsot, árajánlatot, mielőtt döntesz. Pontosan gondold végig, hogy milyen területen van szükséged segítségre, mivel a cégek gyakran egy-egy problémakörre specializálódtak. Például ha egy kisebb ruházati üzletet szeretnél létrehozni, akkor olyan könyvelőirodát válassz, akik jól informáltak ebben a szektorban, valamint rendelkeznek ügyfelekkel és releváns tapasztalattal. 

Mindig ellenőrizd le a cég hitelességét és elismertségét egy hivatalos szervnél, különösen, ha magánvállalkozót választasz. Ezzel sok bosszúságtól megkímélheted magad!

A bizalom és az együttműködés alapvető elvárás, ha már egy idegen kezébe kerül a cég pénzügyeinek nyilvántartása. Válassz olyan könyvelőirodát, amelyik gyorsan reagál a kérdéseidre és ért az adott üzlethez. A könyvelő dolga nemcsak az adóbevallás elkészítése, hanem a tanácsadás is, valamint ügyelnie kell arra, hogy a megfelelő irányba terelődjön a céged a jövőben. Egy privát könyvelő megbízása napjainkban már nem luxus, hanem létszükséglet!

További vállalkozásvezetési és könyvelési ügyekről érdezze a sikeres.hu szakértőit: Jagicza Edit vállalkozási számlavezetési szakértőt és Miskei Ildikót az adózás, könyvelés, bér és TB ügyek szakemberét!

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Hogyan találjuk meg a legalkalmasabb könyvelőt?
Hozzászólások száma: 1 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.