A hazai cégek külföldi piacokra lépésével az ITD Hungary nevű szervezet (http://www.itdh.hu/) foglalkozik: ők felelnek Magyarország és a magyar állampolgárok, vállalatok külgazdasági...
Ajánlott oldalak
2011-01-10 08:34
BDB
Hogyan legyünk minősített adózók?
Öt éve van esélye bármelyik vállalkozásnak arra, hogy minősített adózóvá váljon és ezzel számos előnyre tegyen szert: csökkenjen a adóellenőrzések lehetősége, vagy ha ez mégis megtörténik, kisebb bírságot szabjanak ki rá. A tapasztalat azt mutatja, sokan nem is tudnak erről a kiváltságosnak tekinthető helyzetről és feltételeiről…

Aki keres, talál…

Míg az adótartozást felhalmozókról és egyéb szabálytalanságokat elkövetőkről rendszeresen frissített feketelistát igen könnyen megtalálhatják az érdeklődők, addig a minősített adózók névsorát több percnyi kutatással is igen nehezen lehet megtalálni. A „dicsőségtábla” a nem túl figyelemfelkeltő „Adóalanyok listái” elnevezés alatt található és túlontúl nem is sokan akadnak rá. Ahogy a lista helyéről, úgy az arra való felkerülés mikéntjéről és hogyanjáról is kevés hír esik, ha pedig  mégis, az információk többnyire hiányosak.

 

A kiváltságosak tábora…

Míg a „feketelistára” bárki automatikusan felkerülhet, addig a pozitív listán való megjelenést csak saját kérelem előterjesztése után teszi meg az adóhatóság, már ha a vállalkozás megfelel a feltételeknek.

A jelenlegi szabályozás szerint az az adószámmal rendelkező vállalkozás/vállalkozó kerülhet fel a minősített adózók adatbázisába, aki

  • a kérelem előterjesztésének napját megelőző 3 éven át működött, és
  • a kérelem benyújtását megelőző elévülési időn belül (ez 6 év!): az adóhatóság nem állapított meg terhére adóhiányt és nem indított ellene végrehajtási eljárást, és
  • egy éven belül legfeljebb két fizetési könnyítés (adómérséklés) iránti kérelmet terjesztett elő.

Fontos tudni, hogy az adatbázisban szereplő vállalkozás jogutódai, örökösei a minősítést automatikusan nem öröklik, azt újbóli kérelemre kaphatják csak meg. Azt, hogy az adózók megfelelnek-e a minősítésnek, az adóhatóság folyamatosan vizsgálja, és ha bármilyen feltételváltozást észlel, törli a vállalkozást. A törlés tényéről levélben küldenek értesítést az érintetteknek.

A pozitív listán jelenleg 1481 vállalkozás szerepel, ami a működő társaságok számát tekintve igen elenyésző. Aki szeretne felkerülni az adatbázisba, annak a NAV által rendszeresített 11T112 számú nyomtatványt kell kitöltenie és elbírálásra benyújtania.

 

Az előnyök…

  • A minősített adózói kategóriát a vállalkozások elsősorban az üzleti életben kamatoztathatják, hiszen hitelkérelmek elbírálásánál, pályázatok benyújtásánál előnyként tartják számon.
  • Az adóhatósági ellenőrzéseknél a kisebb kockázatú csoportokhoz sorolják a listán szereplő társaságokat, vállalkozókat.
  • A minősített adózók 2010. január 1-től az egyébként maximálisan kiszabható 50 százalékos adóbírság helyett legfeljebb az adóhiány 20 százalékára vonatkozóan állapíthatnak meg bírságot.

A legtöbb vállalkozás 2010-ben nyerte el a minősített adózói címet, ezt megelőzően alig pár száz érdeklődött a lehetőség után. Az okok között elsősorban az előnyök nehézkes érvényesítése szerepelt, hiszen többnyire csak állami és önkormányzati pályázatok elbírálásánál jelentett elsőbbséget a cím. Bár hiteligénylés esetén is jól mutató referencia a pozitív listán kibérelt hely, azonban a pénzintézeteket a tőkeerősség sokkal jobban érdekli, arról pedig, hogy fennáll-e az adótartozás ténye, egy nullás igazolás kiállításával már meggyőződhetnek. A minősített adózók adatbázisa 2010. január 1-jét követően kezdett bővülni, amikor is a jogalkotók meghatározták, hogy a listán szereplő vállalkozásokkal szemben legfeljebb az adóhiány 20 százalékáig állapítható meg bírság.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Hogyan legyünk minősített adózók?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2019 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.