A vállalkozás bevételszerző tevékenysége érdekében felmerült, a vállalkozási célú költségeket lehet elszámolni. Általánosságban elszámolhatóak az irodafenntartás költségei, a rezsiszámlák, a...
Ajánlott oldalak
2010-11-29 16:30
Szűcs Ágnes
Hőforrással a foglalkoztatottság növeléséért és a mezőgazdaságért
Dimányi Judit professzor, a gödöllői Szent István Egyetem Kertészeti Technológiai Kutató Intézet vezetője szerint geotermikus energiát felhasználva több tízezer munkahely teremthető a mezőgazdaságban.

Az üvegházban termesztett zöldségek széleskörű elterjesztésével Magyarország zöldségtermelő nagyhatalommá válhat. Ugyanis – mint azt Dimény Judit professzor elmondta – sajátos geológiai adottságai miatt a Kárpát-medence földkérge itt vékonyabb, mint máshol. Hazánkban világviszonylatban is sok, összesen: 1440 a föld magmája által felmelegített forró vizet adó hévízi kutat tartanak nyilván. Ezek az erőforrások az energiaárak elszabadulása miatt még inkább felértékelődtek. A hőforrások hasznosítására elsősorban a mezőgazdaság fejlesztésében van nagy lehetőség.

Jelenleg évi 2 millió tonnányi, 140 – 180 millió forint értékben termesztett növény egyharmadát jelenleg is kb. 6 ezer hektárnyi üvegház és fóliasátor alatt állítják elő.

A professzorasszony véleménye szerint a geotermikus energia felhasználásával ez a terület akár megduplázódhatna. Ekkora növekedés kitörést biztosítana a gazdaság megerősödéséhez. Elsősorban Heves és Békés megye termálvízkútjait lehetne az üvegházi termelés szolgálatába állítani a dél-alföldhöz hasonlóan, ahol több ilyen bázis működik.

Ehhez az egész évben, olcsó energiával előállított friss zöldség termesztéséhez éppen a segélyeken élő, képzetlen, inaktív munkaerőt lehetne aktivizálni. Ezek az emberek a társadalom hasznos tagjaiként állandó megélhetéséhez jutnának.

A sok ezer fizikai munkás mellett szükség van az üvegházakat működtető szakemberek, mérnökök tudására is. Ezért a gödöllői egyetem együttműködési megállapodást kíván kötni a Gödöllőhöz közeli Turán épülő óriás üvegház beruházását finanszírozó Sugar Holding befektető társasággal és a turai önkormányzattal.

A megállapodás keretében az egyetem hallgatói szakmai gyakorlaton tanulhatják meg az üvegházi zöldségtermesztés fogásait és a turai modellként működő termesztési rendszer megismerését.

A jövő évben felépülő 10 hektárnyi üvegfelület alatt ezzel a rendszerrel és környezetkímélő technológiával paradicsomot fognak termeszteni. A fűtést a földből kinyert és hasznosítása után visszasajtolt 130 Celsius-fokú termálvízzel biztosítják.

Szendrei Ferenc, Tura polgármestere megerősítette, hogy a város ösztöndíjjal tervezi támogatni azokat a fiatalokat, akik a leendő óriás üvegház üzemeltetési technológiáját kitanulják. Az önkormányzat szeretné érdekeltté tenni őket a geotermikus energián alapuló üvegházi paradicsomtermesztés fellendülésében, ami a város felemelkedésében is szerepet játszik, ezért hozzá kívánnak járul a szakemberek letelepedéséhez, lakáshoz jutásának költségkiegészítéséhez.

Szűcs Ágnes

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Hőforrással a foglalkoztatottság növeléséért és a mezőgazdaságért
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.