A távmunka és az e-munka fogalmát egymást helyettesítve is szokták alkalmazni, az e-munka azonban tágabb értelemben használatos. Az e-munka defiiálásának szükségessége azt a jelenséget ragadja ki,...
Ajánlott oldalak
2010-05-04 11:39
Szűcs Ágnes
Hódít az új termelési forma
A Hanság-Fertőmenti Zöldség-Gyümölcs Termelő és Értékesítő Szövetkezet évi forgalma meghaladja a 300 millió forintot. Fő növényei a hagyma, a ribizli és az alma. A 300 millió forintos évi forgalom volt a feltétele a végleges TÉSZ elismerésnek, amelyet 2009-ben szereztek meg zöldség és gyümölcs kategóriában.

A Hanság-Fertőmenti TÉSZ 2003-ban alakult, 35 termelő összefogásával, jelenleg már 98 tagot számlál.

A szövetkezet tagjai 80 százalékban végeznek mezőgazdasági termelést elsősorban a Kisalföld területén, de további tagok dolgoznak Vas, Komárom-Esztergom, Tolna és Somogy megyében is. A Hanság-Fertőmenti TÉSZ-hez csatlakoztak a Somogy megyei málnatermelők is, akik a megtermelt gyümölcs nagy részét ún. „tálkás”, 250 grammos kiszerelésben értékesítik.

 


Jelenleg 631 hektáron folyik zöldség-gyümölcs termesztés. Mint azt a vezetőségtől megtudtuk, ezt a területet folyamatosan növelni kívánják. Az új telepítésű, még nem termő gyümölcsös területe 28 hektár. Erre a területre ribiszke-, dió-, bodza-, szeder-, alma-, körte-, szilvaültetvényt telepítettek. Zöldségtermesztést 143 hektáron, gyümölcstermesztést 460 hektár területen folytatnak. Zöldségfélékből túlnyomó részben vöröshagymával, káposztával, fehérgyökérrel, paprikával foglalkoznak. Próbálkoznak a biozöldségek termesztésével is, bár ez még kis részét teszi ki teljes termelésüknek. A gyümölcsök közül a szövetkezet főleg a piros és fekete ribiszkével, dióval, almával, málnával dolgozik, de mellettük megtalálható még a bodza, körte, cseresznye, meggy és az eper.

Termékeiket saját maguk árulják. Piaci értékesítési arányuk a hagymánál 90 százalék, a káposztaféléknél 50 százalék, a paprikaféléknél 10 százalék.  A fennmaradó részt konzervalapanyagnak adják el, vagy más tartósítási eljárással dolgozzák fel, illetve ipari piacokra is szállítják. A friss piaci értékesítésnél elsősorban a nagy áruházláncokat vették célba, jelenleg három üzletláncnak a beszállítói. A szövetkezet banki konstrukciókat is igénybe vesz működéséhez: a felvásárlás biztonságos fizetési ütemezését például az Új Magyarország Program TÉSZ Forgóeszköz Hitele segíti.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Hódít az új termelési forma
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.