A Levegő Munkacsoport szerint a magyar zöldségek és gyümölcsök vegyszermaradékkal szennyezettek, a szakmai szervezet, a FruitVeb azonban vitatja, hitelrontásnak tartja az állítást, és fontolgatja, hogy bírósághoz fordul az ügyben.
A Levegő Munkacsoport (LM) közleményében a Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN) nyári méréseire hivatkozva azt írta: nem biztonságosak az élelmiszerek a közép- és kelet-európai térségben, és több olyan magyar zöldség- és gyümölcsmintát is találtak, amely vegyszerrel volt szennyezve.
A PAN Európai Tagozata – amelynek magyar tagja a Levegő Munkacsoport – helyi zöld szervezetek bevonásával zöldség- és gyümölcsmintákat vizsgált négy közép- és kelet-európai országban júniusban. A vizsgálatokat Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában végezték. A vizsgált 49 mintából 35-ben mutattak ki vegyszermaradékot.
A Levegő Munkacsoport összesítése szerint a Magyarországon megvizsgált 14 minta közül, amelyben 5-5 paradicsom és uborka, valamint 3 eper minta volt, mindössze három minta, azaz a vizsgált mennyiség 21 százaléka bizonyult „tisztának”
Ez az arány Bulgáriában 7 százalék, Szlovákiában 33 százalék, Csehországban pedig 70 százalék volt.
![]() |
A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) is tiltakozott a megállapítások miatt.
Mártonffy Béla ügyvezető igazgató akkor azt mondta: hitelrontásnak tartja az állítást, és fontolgatja, hogy bírósághoz fordul az ügyben.
„A Magyar Agrárkamara is megszólalt a hazai zöldségek védelmében, mely szerint a hivatalos magyar és uniós vizsgálati eredmények az egyik legtisztábbnak, vegyszermaradvány-mentesnek mutatják a hazai zöldséget és gyümölcsöt, ellentétben egy nemzetközi szervezet állításával, amit a Levegő Munkacsoport hozott nyilvánosságra - közölte megállapítását a Magyar Agrárkamara az MTI-vel.”
A kamara szerint a vizsgálattal kapcsolatban probléma, hogy azt sem tudni, hogy Magyarországon magyar termékeket vásárolt-e az akcióban résztvevő Levegő Munkacsoport, vagy importból származót.
A Magyar Mérnöki és Növényorvosi Kamara a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának adataira hivatkozva hangsúlyozza: több éves, rendszeres ellenőrző vizsgálatok bizonyítják, hogy a Magyarországon forgalmazott zöldség, gyümölcs 2009. évi 3000 mintájából 1.306 volt a magyar, ennek mindössze 1,3 százaléka tartalmazott a megengedettnél nagyobb mennyiségben növényvédőszer maradékot. Hozzátették, hogy a magyarországi növényvédőszer-felhasználás az európai uniós tagországok és a világ más országai között is a legszigorúbb szabályozás alatt áll, és növényvédelmi végzettséghez kötött. Minden árutermelő köteles naprakész permetezési naplót vezetni, amelyet a hatóságok ellenőriznek. A termékért a termelő a felelős, a termelők nagy többsége betartja a szabályokat, hisz ennek elmulasztása esetén eleshet a támogatástól.
„A felesleges hisztéria elkerüléséért az áruházláncok is tehetnének, ha a beszállítóktól kérnék a permetezési naplót, s ezzel még biztonságosabbá válhatna az általuk forgalmazott termés” – olvasható közleményükben.