A kormány minden évre jóváhagyja az aktuálisan érvényes minimálbér összegét. A minimálbér a kötelezően fizetett legkisebb munkabér. A teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozók havi bruttó bére...
Ajánlott oldalak
2009-12-15 10:36
Majoros-Tóth Orsolya
Hitel kezdő vállalkozásoknak
A bankok a régóta prosperáló cégeknek szívesebben nyújtanak hitelt, mint a vadonatújaknak, ahol meg sem száradt a pecsét a működési engedélyen. …de nem reménytelen a helyzete a frissen induló cégnek sem!

Érdemes körülnézni a bankok háza táján. Szabadon felhasználható, jelzálogalapú hitelből széles a paletta: ilyen például a Budapest Bank Alfa Hitele a kis-és középvállalkozóknak, valamint a Kötetlen Vállalkozói Hitel a mikrovállalkozásoknak. Ezeknél a vállalkozás tevékenységéhez kapcsolódó bármely gazdasági cél - forgóeszköz finanszírozás, vagy beruházás - megvalósításához felhasználható hitel. Fedezetként a bank egy ingatlant fogad el. (Ez az ingatlan lehet akár beépíthető építési telek, vagy olyan lakás, amiben nem él senki. Lehet üdülő, nyaraló, iroda, kereskedelmi, szolgáltatási, vendéglátóipari létesítmény, üzem, műhely, gazdasági létesítmény, raktár, tároló, ipari telephely is.) A hitel összege az ingatlan értékének 35-60%-ig terjedhet. Ez a hitelkonstrukció beruházási hitelként is igénybe vehető, így a vállalkozásnak adott esetben az igénybe vehető adókedvezményekre is érdemes figyelnie.


Az Alfa és a Kötetlen Vállalkozói Hitel széles körű felhasználást biztosít, hiszen a bank nem vizsgálja a hitel célját és felhasználási módját. (Az igénylőlapon az erre vonatkozó rubrika csak tájékoztató jellegű adat a banknak, nem kötelező érvényű feltétel a vállalkozónak.) A hitel elbírálása gyors: értékbecsléssel együtt 15 nap. A Budapest Bank magyar forintra, euróra és amerikai dollárra köti ezt a két hitelfajtát. A futamidő és a visszafizetés rugalmas, az igényelhető összeg 1.000.000 Ft - 20.000.000 Ft, nagyobb vállalkozások esetén 1.000.000 és 80.000.000 Ft között választható. A Kötetlen Vállalkozói Hitel részleteiben és feltételeiben szinte azonos az Alfa Hitellel, de maximum 20 millió forint igényelhető, és csak szabadfelhasználásúként kezelendő, beruházási hitelként nem.

Az Alfa és a Kötetlen Vállalkozói Hitel mellett a Lombard Hitel is a kezdő vállalkozások mentőöve lehet: ez olyan forint vagy deviza hitel, amelynek a biztosítékát természetes személy helyezi el. Ez a személy lehet például a vállalkozás tulajdonosa vagy menedzsere, vagy akár egy, a vállalkozástól független személy. (A biztosítékként csak pénzbetét és értékpapír fogadható el.) A Budapest Bank ezen konstrukciója azért előnyös a hitelfelvevőnek, mert jól alkalmazható a vállalkozás átmeneti finanszírozására, akár tagi kölcsön kivonása esetén is, és mert gyors a hitelbírálat. (A teljes folyamat akár 2 nap alatt lezajlik.) Fontos továbbá, hogy a vállalkozónak saját személyes vagyonát nem kell még átmenetileg sem a vállalkozásába fektetni. (Valamint ha le van kötve a szükséges pénz, akkor azt nem kell felszabadítani, hanem elég csak fedezetként használni.)
Kellemes meglepetés, ami sok pénzintézet régi gyakorlatában nem volt benne: a hitelbírálati díj az Alfa és a Lombard csomag esetében is csak akkor kerül felszámolásra, ha az igénylő megkapta a hitelt. Elutasítás esetén nem kéri a bank ezt a díjtételt.


Az Alfa és a Lombard Hitelről a Budapest Bank weblapján érhető el több információ: Budapest Bank.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Hitel kezdő vállalkozásoknak
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.