A vállalkozásnak akkor is lehetnek működési költségei, adó ill. járulékfizetési kötelezettségei, ha nincs bevétele. Egyrészt, a főállású egyéni és társas vállalkozó után kötelező megfizetni a havi...
Ajánlott oldalak
2010-11-23 10:02
BDB
Hiábavaló a kkv szektor támogatása
Egy legújabb felmérés szerint a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott támogatások hiábavalóak mindaddig, míg a nagyobb vállalkozások nem állnak talpra. A nagycégek szerint fél éven belül sikerül kilábalni ebből a labilis időszakból, a kkv-knál azonban ez az arány jóval alacsonyabb.

Az IFUA Horváth & Partners által készített Navigátor felmérés szerint ötből négy vállalkozás a megrendelések visszaeséséről számolt be. Az eredményben a 2009-es adatokhoz képest némi visszaesés tapasztalható, hiszen akkor még csak a megkérdezett vállalkozások ötven százaléka számolt be kereslet- és ezzel együtt árbevétel-csökkenésről. A Budapesti Corvinus Egyetem Vezetéstudományi Intézetének Vezetés és Kontroll Tanszékével végzett közös tanulmány olyan hazai nagy- és középvállalkozásokat kérdezett, melyek az összesített árbevétel szerint a magyar GDP egyötödét teszik ki.


A termékek és szolgáltatások iránti kereslet több mint 10 százalékos visszaeséssel leginkább a kis- és középvállalkozói réteget érintette. Pozitív eredményként értékelhető ugyan, hogy azon cégek száma megnövekedett, akik stagnálást vagy enyhe növekedést jósoltak az elkövetkezendő időszakra, viszont azon cégek jelentős többsége, akik csökkenést és romló kilátásokat jósoltak, kisvállalati körbe tartoznak.

Az IFUA Horváth & Partners álláspontja szerint a kisvállalkozók támogatása mellett a nagyobb cégekről sem szabad elfeledkezni, hiszen az ő megrendeléseik tarthatják tovább életben a kkv-k beszállítói körét. Amennyiben a kereslet élénkül és ez nagyjából egy-két egymást követő negyedévben stabilizálódik, akkor a nagyvállalatoknak beszállító kkv-k megrendelési aránya is növekedésnek indulhat.

Bodnár Viktória, az IFUA Horváth & Partners ügyvezető partnere a piacesprofit.hu-nak kihangsúlyozta: „Azok a kkv-k, amelyek rendelkeznek forrással a beinduló fellendülés hozta növekvő megrendelések teljesítésére, elhúzhatnak azon versenytársaiktól, amelyek nem képesek elégséges mennyiségben alapanyagot vásárolni a tevékenységük dinamizálásához."

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Hiábavaló a kkv szektor támogatása
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.