Ha a nyugdíjasnak a nyugdíja mellett keletkezik jövedelme, akkor nem vonnak pénzbeni egészségbiztosítási járulékot, sem munkaerőpiaci járulékot tőle. A kifizető ugyanúgy megfizeti a vállalkozást...
Ajánlott oldalak
2010-10-28 08:10
RogÁ
Heves vita a kamarai tagságról
Újra fellángolt a vita a gazdasági vállalkozások kötelező kamarai tagságáról. Egy jól kiépített kamarai rendszer a hazai vállalkozók érdekeit szolgálhatja ugyan, de a kötelező tagság egyre hevesebb ellenérzéseket vált ki, melyeknek többen hangot is adnak.

Korábban Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke egy az Infó Rádióban elhangzott nyilatkozata alapján jó megoldásnak tartana egy olyan kamarai tagságot, amely csökkentené a bürokráciát és erősítené a gazdaság szervezését. „Parragh László úgy vélte: a magyar gazdaság egyik problémája a rendszerváltás óta, hogy nincs olyan erős gazdasági önkormányzata, mint amelyek egyes európai országokban működnek. Hozzátette: ha létrejön a politikai döntés az ügyben, akkor már akár januártól be lehetne vezeti Magyarországon is a kötelező kamarai tagságot. Az Új Széchenyi Terv vitairata is tartalmazza, hogy meg kell újítani a kamarai rendszert, amit a szöveg a gazdasági önszabályozás és a patrióta gazdaságpolitika fontos eszközének nevez Európában.

 

Most a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége közleményt adott ki, melyben annak a véleményének adott hangot, miszerint egy jól kiépített kamarai rendszer a hazai vállalkozások érdekét szolgálhatja, azt azonban nem tartja elfogadhatónak, hogy a kamarai tagság kötelező legyen.

„Az MGYOSZ a magyar gazdaság számára rendkívül fontosnak tart egy jól szervezett, működését tekintve jól átlátható, megfelelően átgondolt, a vállalkozások, a vállalkozók érdekeit szem előtt tartó kamarai rendszert, ezért támogat minden, annak kiépítése irányába tett lépést.

A szövetség kihangsúlyozza, hogy a kamarai tevékenység következtében nem növekedhetnek a vállalkozások terhei.

Az MGYOSZ azonban nem tartja elfogadhatónak a kötelező kamarai tagságot és az ezzel járó - adó módján behajtható - kötelező tagdíjfizetés rendszerét.

A kötelező - kizárólag egyszeri - regisztráció lehetősége is csak abban az esetben lehet járható út, ha ez nem jár párhuzamos eljárásokkal és nem okoz a vállalkozásokat terhelő plusz anyagi és adminisztrációs terhet - olvasható a legnagyobb hazai munkaadói szövetség közleményében.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Heves vita a kamarai tagságról
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.