A jogszabály szerint a szakképzési hozzájárulást a dolgozó képzésére lehet felhasználni. Témáját, tárgyát tekintve olyan képzés jöhet szóba, ami az adott munkakör betöltéséhez szükséges, és a cég...
Ajánlott oldalak
2010-09-27 10:07
Szűcs Ágnes
Hétfőtől otthon is főzhetjük a pálinkát
A kormány július 13-án elfogadta azt a törvényt, aminek a 97. paragrafusa a jövedéki adószabályok módosításával lehetővé tette, hogy bárki évi 50 liternyi párlatot főzzön – vagy főzessen le bérfőzdében – adómentesen. Ennek az a feltétele, hogy az ital ne kerülhessen kereskedelmi forgalomba, azt csak a párlatfőző személyes fogyasztására vagy kínálásra használhatja.

A házi pálinkafőzést lehetővé tévő jogszabály életbelépésével felerősödött az azzal kapcsolatos különböző vélemények hangoztatása. A szakértők főként attól tartanak, hogy a törvény életbelépése káros hatással lesz a pálinka fogyasztására és annak kultúrájára.

A törvényben gyümölcspárlat megnevezés szerepel, ami nem egyenlő a pálinkával. Egy uniós jog értelmében kizárólag Magyarországon termesztett gyümölcsből előállított, Magyarországon palackozott főzetet lehet  pálinkának hívni, illetve ezen a néven forgalomba hozni, ugyanis a pálinka uniós eredetvédelemmel ellátott magyar termék.

 

Jelenleg hétszáz bérfőzdében lehet legálisan párlatot készíttetni. A kereskedelmi forgalomba kerülő pálinkákat csupán ötven bérfőzde szolgáltatja, amiből az államnak közel nyolcmilliárd forint bevétele van.

A szakértők szerint túl nagy szabadságot kaptak a „feketézők”, ami megnehezíti az ellenőrzést, rontja a minőséget és visszaveti a gazdasági válság által amúgy is megcsappant forgalmat.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Hétfőtől otthon is főzhetjük a pálinkát
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.