A TGYÁS és a GYED mellett nem lehet munkát vállalni, különben megszűnik a jogosultság. Vállalkozni sem lehet, ami pontosítva azt jelenti, hogy pl. tulajdonosként, tagként szerepelhet a jogosult a...
Ajánlott oldalak
2010-06-16 07:16
RogÁ
Helyi termelés, helyben feldolgozás
Kistérségi konferenciát rendezett Karcagon az Agraria Apure Egyesület, melynek témája a helyi értékek megőrzése, a helyben terelés, feldolgozás és értékesítés volt. A konferenciára nemcsak magyar, hanem francia szakemberek is meghívást kaptak. Karcag 36 hektáros területéről több gazdasági társulat képviselője is részt vett.

A rendezvényen az Üllőparti Gazdaszövetkezet elnöke, Hubai Imre Csaba felsorolta a biogazdaságuk állatállományát, mely között megtalálható a sertés, bivaly, ló, szamár, szürkemarha, törzsmangalica, hortobágyi rackajuh. A biogazdaság mellett bio termesztéssel, kertészettel és élelmiszeripari tevékenységgel is foglalkoznak. 2004-tól termelnek biodinamikus Demeter-gazdálkodással növényeket a búzától a gyógynövényekig. Hubai Imre elmondta, hogy a tíz éve életre hívott szövetkezet megalapítása óta igyekeznek elérni, hogy az egészséges termék előállítása mellett minél magasabb feldolgozási szintet érjenek el, hogy ne kelljen az árut a fél országon átutaztatni. Biogazdaságukban megtalálható a saját pékség, az őrlő- és olajütő üzem, már csak a húsüzem és a tejfeldolgozó hiányzik. A környékbeli gazdáknál szeretnék elérni a biogazdálkodás orientációját, mert „ez azt is jelentené, hogy a jövő nemzedékek iránt is nagyobb elkötelezettséggel lennének a gazdák, hiszen a földet az unokáktól kaptuk kölcsön, művelésre.”


A franciaországi gazdák értékesítési lehetőségéről Daniel La Maitre és Pascal Aubrée, az FM CIVAM Bretagne-i Egyesület munkatársai beszéltek. Elmondták, hogy a megtermelt biotermékeik 40 százalékát közvetlenül a farmokon értékesítik. Emellett széles körben elterjedt az ún. kosaras vásárlás, amikor több termelő több terméket egy-egy időben szállít a fogyasztóhoz vagy közintézményhez. A francia vevőnek ugyanis fontos, hogy tudja: az adott árut ki termelte s milyen körülmények között. Ezért alakultak ki a kollektív értékesítési áruházi rendszerek, ahol a minőségi áru mindig friss és megbízható helyről származik.

A helyi értékesítés előnye, hogy az áru nem utazik több száz kilométert, a helyben való feldolgozás munkahelyet teremt, ezáltal csökkenek a költségeik, és a vásárlók is friss terméket kapnak.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Helyi termelés, helyben feldolgozás
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.