Ha az egyéni vállalkozónak van igazolható heti 36 órát meghaladó főállású munkaviszonya, és a vállalkozásából nem származik vállalkozói kivétje, akkor egyéni vállalkozóként nincs járulékfizetési...
Ajánlott oldalak
2011-10-28 10:38
ateceged.hu/MTI
Helyi adók: határ a csillagos ég
A helyi adók is változhatnak még a benyújtott törvényjavaslathoz képest. Lázár János és Rogán Antal javaslata 3 százaléknál magasabb telekadót is lehetővé tenne, és az adóévben fizetendő települési adó nem csökkentené az iparűzési adó összegét. Minisztériumi engedéllyel 20 százalék fölött is emelkedhetne a vállalkozók adóterhe.

Amennyiben a települési önkormányzat a vállalkozások helyi adóját úgy állapítaná meg, hogy az 20 százalékkal meghaladja az előző évit, akkor az önkormányzati rendelet csak az adópolitikáért felelős miniszter engedélyével lép hatályba - javasolja a két fideszes képviselő. A módosító javaslat kivenné tehát azt a kitételt a törvénymódosításból, hogy az adóemelés 20 százalék feletti részét nem kell megfizetniük a vállalkozóknak. Minisztériumi engedéllyel ennek sem lenne akadálya.

A képviselők kivennék a törvényjavaslatból azt a szabályt is, amely kimondja: a 3 százalékosnál magasabb kulccsal kivetett telekadót nem kell megfizetni.

 

Az eredeti javaslat bevezeti a települési adó fogalmát. Ezt a helyi önkormányzat vetheti ki, de a javaslat felsorolja a korlátokat. Így nem vethető ki települési adó törvényben szabályozott közteher tárgyára, így különösen a jövedelemre, az adózás előtti eredményre, és az árbevételre - ez az állam monopóliuma. Ezt a szabályt a képviselők módosító javaslatai érintetlenül hagyják, viszont törlik a másik megszorítást, amely szerint nem állapíthat meg adót az önkormányzat a Magyar Állam, a költségvetési szerv, az egyház, a közszolgáltató szervezet terhére. Ezeket a szervezeteket tehát adóztathatják a helyi képviselők.

A vállalkozóknak újabb terhet jelent, hogy a két képviselő törli a javaslatból azt a kitételt, miszerint az adóévben fizetendő települési adó csökkenti az adóévi iparűzési adó összegét.

Rogán Antal és Lázár János a javasolt módosításokat az önkormányzatok adószabadságának a kiteljesítésével indokolta.

 

Cimkék: adó
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Helyi adók: határ a csillagos ég
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.