Ha egyéni vagy társas vállalkozóként (bt beltagja, kft ügyvezetője) származik jövedelmünk akkor azt a következő levonások, járulékok terhelik: Levonások a jövedelemből: szja (ld. 4 pont) 8 %...
Ajánlott oldalak
2011-12-21 11:43
ateceged.hu
Hat különleges járulékváltozás
Mindegyik jogviszonyban kell egészségbiztosítási járulékot fizetni, de mennyit? A cég ügyvezetője mikor fizet járulékot? Mennyi lesz a segítő családtag és a kezdő egyéni vállalkozó járuléka jövőre, miután ezek a kategóriák megszűnnek?
  1. A kiegészítő tevékenységet végző egyéni vállalkozó és a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó után havi 6390 forint (napi 213 Ft) egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni 2012-ben. Ez az összeg költségként elszámolható.
  2. A kezdő egyéni vállalkozó fogalma a járulékok tekintetében 2012. január 1-től megszűnt. Mivel ennek a csoportnak a vállalkozás kezdésének évében valamivel kedvezőbb járulékfizetési feltételei voltak az általánosnál, ezért most ez is megszűnik.
  3. A segítő családtag fogalma is megszűnt a járulékrendszerben 2012-től. Ezért a továbbiakban bárkinek a foglalkoztatási jogviszonya határozza meg a járulékfizetését.
  4. Jelentős változásnak tekinthető, hogy 2012. január 1-től a többes jogviszonyban álló biztosított foglalkoztatott mindegyik jogviszonyában köteles megfizetni a jövőre már 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulékot. (Ez 2011-ben még nem így volt, és a mérték is csak 2 százalék volt.) Például ha az egyéni vállalkozó heti 36 órás munkaviszonnyal is rendelkezett, akkor az ún. mellékfoglalkozásban folytatott egyéni vállalkozói tevékenysége jövedelméből nem kellett pénzbeli egészségbiztosítási járulékot fizetnie, csak a munkaviszonyában. Ezért táppénzt is csak onnan kaphatott. 2012-től mindkét helyen fizeti a jövedelméből ezt a járulékot.
  5. A munkaerő-piaci járulékot azonban továbbra sem kell mindegyik jogviszonyban megfizetni.Abban az esetben, ha a társas vállalkozó több gazdasági társaságnak is személyesen közreműködő tagja, akkor január 31-ig írásban nyilatkoznia kell arról, hogy melyik cégben fogja megfizetni a különböző járulékok alsó határának összegét, ha ott nem kap ennél több jövedelmet a munkájáért. A többi gazdasági társaságban a felvett jövedelme alapján fizet nyugdíjjárulékot és egészségbiztosítási járulékot.
  6. Ha a magánszemély egy gazdasági társaságnak ügyvezetője is megbízási jogviszonyban, de emellett személyesen is közreműködik a vállalkozás tevékenységében, akkor ez utóbbi lesz az alapvető biztosítási jogviszonya, ahol legalább a járulékfizetési alsó határt teljesítenie kell. Ügyvezetőként csak akkor fizet járulékot, ha a megbízási díja eléri a minimálbér 30 százalékát, s ezáltal is biztosítottá válik. Ilyenkor mindkét jogviszonyának jövedelme alapját képezi a pénzbeli egészségbiztosítási járuléknak is.
forrás: ateceged.hu
Cimkék: adó
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Hat különleges járulékváltozás
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.