Az ápoló az ápolási díj folyósításának időtartama alatt munkát vállalhat a következők szerint: 1. nem otthon végzett munka esetében max. napi 4 óra, 2. otthon végzett munka esetében az időtartam...
Ajánlott oldalak
2010-04-01 12:59
Szűcs Ágnes
Harc a patikákért
A Gyógyszer Nagykereskedők Szervezete már most tiltakozik a gyógyszertárakkal kapcsolatos korlátozások ellen, holott azok még meg sem születtek.

Aggodalmukat az válthatta ki, hogy a FIDESZ bejelentette, hogy kormányra kerülése esetén – egészségügyi programjának megfelelően – a patikák működtetését csak gyógyszerészek többségi tulajdona esetén engedélyeznék. Ha ez bekövetkezne, az azt jelentené, hogy megszűnne a 2007-es liberális törvény, mely megengedte, hogy a gyógyszerészek mellett (gyógyszer nagykereskedők, orvosok) mások is többségi tulajdonosok lehessenek.Az Egészségügyi Minisztérium gyógyszer gazdaságossági törvénye lehetővé tette, hogy új patikák nyíljanak ott, ahol arra lakossági szükséglet mutatkozik. Ezáltal több mint 400 gyógyszertárral bővült a patikák száma. Tovább segítette az új gyógyszertárak megnyitását, hogy a gyógyszer nagykereskedőkkel kialakított szoros együttműködés hozzájárult az első néhány hónap készletének finanszírozásához. A törvény által csökkentek a gyógyszertár nyitás költségei is.

A gyógyszerész szakma az első pillanattól támadta a liberalizációs szabályokat. Még jobban felerősödött a küzdelem, mikor kiderült, hogy az Európai Bíróság döntése értelmében a gyógyszertárak tulajdon és üzemeltetési joga kizárólag patikusok számára lenne fenntartható. Erre a bírósági döntésre alapozva fordult öt gyógyszerészszövetség a kormányhoz, kérve a gyógyszerellátó rendszer szabályozásának teljes körű felülvizsgálatát. Erőteljes fellépésükkel sikerült megakadályozni a 2010-re tervezett teljes liberalizációt. Most viszont a Gyógyszer Nagykereskedők Szövetsége indult harcba.

A Gyógyszer Nagykereskedők Szövetsége ellenzi, hogy gyógyszerellátás területén korlátozzák a tulajdonosi kört, szűkítsék a vállalkozási formákat, vagy akár a szakmai érdekképviseleteket ruházzák fel patika alapításával, vagy működtetésével kapcsolatos jogosítványokkal. Ugyanakkor támogatná, hogy az új patikák alapításához minimum 30 millió forint tőkerészt írjanak elő.
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Harc a patikákért
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.