A távmunka és az e-munka fogalmát egymást helyettesítve is szokták alkalmazni, az e-munka azonban tágabb értelemben használatos. Az e-munka defiiálásának szükségessége azt a jelenséget ragadja ki,...
Ajánlott oldalak
2011-06-22 10:21
Kis Erika
Hamburger ide vagy oda, az adó nem lesz elodázva
A napokban döntés született a népegészségügyi termékadóról, amelyet szeptembertől vethetnek ki az egészségtelen élelmiszerekre. A hír hallatára a gyártók áremelést rebesgetnek.

Élelmezéstudományi és egészségügyi szakemberek, pénzügyi és jogi szakértők jó két hónapos munkája került a napokban a kormány elé. Ha a parlament is megszavazza, szeptember 1-jétől adót kell fizetni azon élelmiszerek után, amelyeknek a fogyasztása bizonyítottan egészségtelen, így a magas cukor-, só-, szénhidrát- vagy koffeintartalmú ételek, italok után magasabb adókivetésre számíthatunk. Ide tartoznak többek között az energiaitalok, a chipsek, az előregyártott és -csomagolt sütemények, a sós snackek, valamint a leves- és mártásporok. Az adózásra váró termékskála azonban még nem végleges. A listán azon készítmények és élelmiszerek szerepelnek, amelyek só- és cukortartalma az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet vizsgálatai szerint meghaladja az egészségügyi határértéket.

A népegészségügyi termékadóról, közismert nevén a hamburgeradóról, főként azért született döntés, mert felmérések szerint sokkal többet költ az állam és az egészségpénztár az egészségtelen táplálkozás miatt kialakult betegségek kezelésére, mint amennyi haszna van e termékek forgalmi adójából. A tömény sós készítmények fogyasztása ugyanis bizonyítottan kockázatot jelent a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, amelyben Magyarország az élen jár.  A tömény cukros édességek  pedig már gyermekkorban elhízáshoz vezetnek, amelynek számos mozgásszervi baj és a cukorbetegség kialakulása a következménye. Főként ezen okokból kifolyólag – más országok példájára – született a döntés ezen árucikkek megadóztatásáról.

A népegészségügyi termékdíjat úgynevezett egyfázisú forgalmi adóként a gyártósorról lekerülő termékekre, és az országba bekerülő termékekre vetnék ki, literhez és kilogrammhoz kötött számítással. A hamburgeradó nagysága termékenként, azok só- és cukortartalmának mértékétől függne. Ha például egy deciliter üdítőital 5 grammnál nagyobb mennyiségű cukrot tartalmaz, úgy a literenkénti adója 10 forint lenne. A csomagolt édességek, csokoládék és kekszek esetében, az adott élelmiszerek 10 dekánként 25 grammnál több cukrot nem tartalmazhatnak, ha meghaladnák ezt a határértéket, úgy kilogrammonként 200 forint termékdíjjal sújtanák. A diabetikus termékek ez alól kivételt képeznek. Négyszáz forint lenne a díja azoknak a snackkészítményeknek, amelyek 10 dekagrammjában 1 grammnál több a só mennyisége.  Az adó mértéke az energiaitaloknál körülbelül 300 forint lehet majd literenként. Az alkoholos italok és a dohánytermékek megadóztatásáról egyelőre nincsenek tervek. Az adót a termék gyártójának, ha pedig külföldi termékről van szó, a belföldön elsőként értékesítőnek kell majd megfizetnie.

A termékadóból származó összeget a kormány a betegségek megelőzését célzó népegészségügyi programokra szánja. A tervek szerint az évente elfogyasztott 450 millió liter jeges teából és a 120 millió liter kólából jövőre hatmilliárd lehet a népegészségügyi termékdíjbevétel. Az más kérdés, hogy az amúgy is nehézkes gazdasági helyzetben, hogyan tudnak azon cégek talpon maradni, melyek  főbb termékeit hamburgeradóval sújtják majd.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Hamburger ide vagy oda, az adó nem lesz elodázva
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.