A minőségirányítás külön szakma, rengeteg tanácsadó cég működik, amely a HACCP rendszer bevezetésével foglalkozik. A szakértői költség százezres nagyságrendű lehet, de ez nagyban függ a...
Ajánlott oldalak
2010-02-24 07:07
Szűcs Ágnes
Hagyományos vagy biogazdálkodás
Előnye, hogy mikroelemekben, vitaminokban gazdag, és kevés benne a káros anyag. Csak akkor lehet ökológiai, biológiai jelöléssel forgalmazni az ilyen termékeket, ha állami kontroll alatt működő ellenőrzési rendszerben állították elő, és erről tanúsítvánnyal is rendelkeznek.

Hazánkban Nyugat-dunántúlon, Észak- és Dél-Alföldön terjedt el leginkább ez a gazdálkodási forma. Ez a gazdálkodás tiltja a műtrágya, növekedésszabályozó és a génmanipulációval előállított szaporító anyagok alkalmazását. Az ebből készített élelmiszerek nem tartalmazhatnak mesterséges színező és tartósítóanyagokat.

A biotermék forgalmazásával belföldi és külföldi piacon, elengedhetetlen feltétel a minőséget tanúsító védjegy. A biotermékek iránt a magas kereskedelmi ára miatt, az itthoni piacon kevés a kereslet, ezért a biogazdálkodók főleg külföldre termelnek. Elsősorban Nyugat-Európába szállítanak, ezen belül Németország, Svájc, Hollandia, Ausztria, Franciaország a legnagyobb biotermék felvevő piac, tudtuk meg Bodor István táplánypusztai biogazdától.

– Hollandiában dolgoztunk egy biofarmon, ott tanultuk meg, hogy kell ilyen gazdálkodási formát művelni. Két éve kezdtük el a földet a biotermeléshez előkészíteni, melyet a Biokultúra Egyesület folyamatosan ellenőriz.

A biogazdálkodásban egész más szemlélet uralkodik, mint a hagyományos mezőgazdaságban. Teljes mértékben kizárjuk a vegyszereket.

Sokan azt tartják, hogy itt lényegesen magasabb a termelési költség. Ha a gépeket és a manuális tevékenységet nézzük, akkor az valóban több, de a kemikáliák költségei kompenzálják. A magasabb eladási ár pedig fedezi a többletmunkát.

Mi az idén még az „átállási időszakában vagyunk, mert a földet át kell állítani hagyományosról bioművelésre, ami minimum 2 évet vesz igénybe. Megkaptuk az ellenőrző szervektől az alapkövetelményeket és feltételrendszereket, előírásokat, ami alapján elindulhattunk. Mi főleg gabonafélét, durum és tönkölybúzát termelünk exportra. Hazai piacokra főleg sárgarépát, burgonyát, paradicsomot és hagymát viszünk. A biogyümölcsöket nemigen keresik, az a hazai piacokon nagyon drága. A piacon sokan csak rámondják a termékeikre, hogy bio, pedig csak azok a termékek azok, melyek csomagolásán megtalálható a bioeredetet és az utolsó ellenőrző szervezet neve és kódszáma. Sajnos ezzel kevés vásárló van tisztában.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Hagyományos vagy biogazdálkodás
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.