Áfa mentességnek két fajtája létezik. Az egyik az alanyi áfa mentesség, a másik a tevékenység jellegére tekintettel az áfa törvény által meghatározott áfa mentesség. Az alanyi áfamentesség...
Ajánlott oldalak
2010-11-05 13:41
BDB
Ha szőnyeg alá söpörjük, megoldódik?
Szőnyeg alá söpört problémát vetett fel egy üzletviteli és vezetési tanácsadó cég, mely kifejezetten a hazai vállalkozások veszélyeztetettségét firtatja. A költséges és időigényes munka miatt ugyanis kevesen hajtanak végre információbiztonsági intézkedéseket, s ezzel nemcsak magukat, de számtalan jóhiszemű ügyfél adatait is veszélynek teszik ki.

„Az internetes bűnözés 2009-ben majdnem 600 százalékkal növekedett. Magyarországra vonatkozóan nem lelhetők fel megbízható adatok, de a veszélyeztetettséget mindenképpen növeli, hogy sok hazai vállalkozás a költséges és időigényes munka miatt ma még mindig csupán jogszabályi kötelezettség hatására hajt végre bármilyen információbiztonsági intézkedést.” – nyilatkozta Antal Lajos, a Deloitte Zrt. informatikai biztonság és adatvédelem üzletágának vezetője a tozsdeforum.hu-nak. Ilyen kötelezettsége azonban csak a banki szektorban tevékenykedőknek van, így valószínűleg sokan nincsenek azzal tisztában, milyen károkat okozhat a birtokukban lévő üzleti adatok illetéktelenekhez jutása.

 

Bár a nemzetközi gyakorlatban a vállalkozások több előírást és keretszabályozást (COBIT, ISO 27001 szabvány, PCI-DSS) is követhetnek az adatok biztonságos tárolását illetően, azonban ezek a pénzügyi szektor kivételével nem kötelezőek, továbbá nem is adnak valós garanciát. A szakértők tapasztalatai szerint a vállalkozások alapvető biztonsági tudása nagyon hiányos e téren. A cégeknek saját tudatosságukat is növelniük kell, nemcsak a tanúsítvány megszerzésének célja kell hogy a szemek előtt lebegjen, de a gyakorlatba beillesztve a valós védettségre, biztonságos működésre  is törekednie kell.

„Mivel a hazai piacon rendszerint nem kerül nyilvánosságra az, ha valamely közepes- vagy nagyvállalatot rosszindulatú informatikai támadás ér - például megzavarják a rendszereit vagy tömeges méretekben lopnak tőle ügyféladatokat -, jelenleg megbecsülni sem lehet, hogy mekkorák évente az effajta szándékos visszaélésekből eredő károk hazánkban. A cégek zárkózottsága egyfelől érthető, hiszen nem szívesen rontanák saját reputációjukat kínos vállalati hírekkel, ám egyben veszélyes gyakorlat is, hiszen szőnyeg alá söpör olyan problémákat, amelyek ettől még léteznek.” – mondta el Antal Lajos a tozsdeforum.hu portálnak.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Ha szőnyeg alá söpörjük, megoldódik?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2019 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.