Ha az egyéni vállalkozónak van igazolható heti 36 órát meghaladó főállású munkaviszonya, és a vállalkozásából nem származik vállalkozói kivétje, akkor egyéni vállalkozóként nincs járulékfizetési...
Ajánlott oldalak
2011-02-21 08:30
Kis Erika
Gépjármű-használat: elszámolási szabályok
A gépjárművek használatával kapcsolatos szabályok, a költségek elszámolása különböznek attól függően, hogy a használt gépjármű saját vagy idegen tulajdonban van. Érdemes áttekinteni a költségelszámolási lehetőségek szabályait.

Egy gépjármű vállalkozásban való használatára két lehetőség van:

1. Cégé az autó, így bekerül a vállalkozásba cégautónak.

2. Marad magánszemély-tulajdonban.

Abban az esetben, ha a gépjármű bekerül a vállalkozásba, mindenképpen kell fizetni cégautó adót. Ennek mértéke az autó típusától függően, ha 1 600 cm3 alatt van, 7 000 Ft, felette pedig 15 000 Ft havonta. Ebből, ha időben befizetjük, akkor levonhatjuk a súlyadót, amit szintén le kell osztani havi összegre. Ez általában 2–3 000 Ft mínuszt jelenthet havonta a fenti adóösszegből. Fontos, hogy minden költség (benzinköltség, amortizáció, biztosítási költség, javítási költségek,  stb.) elszámolható a gépkocsira, kivéve a törlesztőrészlet, mert az nem költség.

 

Ha magánszemély tulajdonában marad az autó, de a cég használja, szintén 2 lehetőség marad az elszámolások tekintetében:

a) Útnyilvántartás alapján.

b) Kiküldetési rendelvénnyel.

Az útnyilvántartás lényege, hogy elektronikusan vagy hagyományos módszerekkel feljegyezzük, mikor, hová, milyen célból utaztunk. Erre rengeteg program létezik, melyek működése nagyjából annyi, hogy megadjuk neki az adatokat, hogy mikor honnan hová utaztunk és milyen célból, a program pedig hozzárendeli az utunk távolságát a beépített térképek segítségével. Bármennyi utat el lehet ezzel a módszerrel számolni, de arra a hónapra, amikor útnyilvántartást készítünk, annak a magányszemélynek, akinek a nevén van a gépkocsi, be kell vallania és ki kell fizetnie a cégautó adót. Fontos, hogy a költségek ebben az esetben is elszámolhatóak.

A kiküldetési rendelvény az útnyilvántartással szemben általában egy-egy esetről szól. Vannak szituációk azonban, amelyekre ez nem igazán alkalmas, vagyis egy ellenőrzés esetén nehezen magyarázható meg, ilyen pl. a mindennapos alkalmazás vagy egyszemélyes kft. esete. Összegezve az eddigieket, a cégautó adót csak és kizárólag akkor nem kell megfizetnie a magánszemélynek (az autó tulajdonosának), ha kiküldetési rendelvény alapján kap költségtérítést. Útnyilvántartással történő elszámolásnál adót is kell fizetni!

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Gépjármű-használat: elszámolási szabályok
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.