Szülési szabadság (TGYÁS, GYED, GYES), valamint gyermekápolási táppénz esetén, a vállalkozásnak nincs semmilyen járulékfizetési kötelezettsége sem az alkalmazottak, sem a vállalkozó után...
Ajánlott oldalak
2010-10-07 15:42
BDB
Gazdasági magasugrás – átugorjuk vagy leverjük?
A Kopint-Tárki korábbi várakozásaihoz képest 0,3 százalékkal - 1,5 százalékról 1,2 százalékra - csökkentette a bruttó hazai termék (GDP) növekedésére vonatkozó előrejelzéseit 2010-ben, ugyanakkor 2011-re tartja magát a 3 százalékos GDP-növekedési prognózishoz.

A vártnál kisebb növekedés oka, hogy a bérdinamika kisebb mértékű volt az év folyamán, mint amit az év elején tapasztaltak, valamint ezzel párhuzamosan nőttek a háztartások megtakarításai – magyarázta Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján, továbbá hozzátette, hogy a kutatóintézet a háztartások végső fogyasztásának idei csökkenését is módosította 1,5 százalékról 2,5 százalékra.

A kutatóintézet az idei évre 3,8 százalékos, 2011-ben pedig 3,5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt vár - mondta Palócz Éva, aki azt is elárulta, hogy az augusztus végi 1081 milliárd forintos hiány 870 milliárdra való csökkentéséhez szükséges 200 milliárd forintos többletnek az utolsó negyedévben megvan a fedezete. A bruttó államadóság idén a GDP 82 százaléka, jövőre pedig 80 százaléka lehet.

 

A gazdasági növekedés húzóága továbbra is az ipari termelés, ami a korábban várt 6 százalék helyett akár 7,5 százalékra is nőhet. Ez  a 2009-es évi jelentős visszaesés után nagy jelentőséggel bír. Az exportértékesítés volumene is meghaladja az előző évit. Bár az előrejelzések szerint az export-import vonalon lassulás érzékelhető, még mindig pozitív irányba tolja a gazdaságot.

Az inflációs előrejelzések tartják a nyári előrejelzés adatait, amik szerint a kutatóintézet öt százalékra becsüli az értékét. Az unióban a legmagasabb árindexet tartó országok között szerepel Magyarország, aminek oka részben az ÁFA és a jövedéki adó tavalyi emelése, részben pedig az időjárás következtében emelkedő élelmiszerárak. A Kopint-Tárki jövő évi inflációs várakozása 3,5 százalék.

A közép-kelet-európai és magyar piacokat újra növekvő bizalom jellemzi, hazánk rövidtávú finanszírozási lehetőségei is javultak. A vezérigazgató azonban hangsúlyozta: „Nem szabad elfelejteni, hogy a kedvező körülmények részben a nemzetközi feltételek javulásából adódnak, így a szigorú költségvetési politika csak szükséges, de nem elégséges feltétele a javulásnak.”

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Gazdasági magasugrás – átugorjuk vagy leverjük?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.