Az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál lehetőség van két pályázatra is, amely a munkanélküliek vállalkozóvá válását segíti. A vállalkozás indítását elősegítő pályázat keretében a) 3 millió Ft-ig...
Ajánlott oldalak
2010-09-06 10:24
RogÁ
Gazdasági előrejelzések
A Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint az idei gazdasági növekedés egy százalékkal emelkedésnek indul. Előrejelzésüket az export emelkedésére és a belföldi kereslet év végi (karácsonyi vásár) javulására alapozzák. Mindezt annak ellenére, hogy külföldön romlott a magyar gazdaság megítélése, a forint gyengült, és 11 százalékos munkanélküliségi rátával számolnak.

A magyar gazdaság az első negyedévben 0,1 százalékkal, a második negyedévben pedig 1 százalékkal bővült a tavalyi év azonos időszakához képest. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a magyar export kihasználta a németországi keresletnövekedést. Ugyanakkor a belföldi piacra termelő ágazatok visszaesése tovább folytatódik.

Az első félévben a kiviteli iparág bevétele 17 százalékkal nőt, míg a belföldi értékesítés 5 százalékkal esett vissza. Az építőiparban és a kiskereskedelemben tovább tart a visszaesés, miközben az EU-ban stagnál, illetve megindult a növekedés.

Az első félévi 3,7 százalékos reálkereset-növekedés sem vezetett a fogyasztás növekedéséhez. Vélhetőleg a nyári alkalmi munkavállalások hatására csak átmenetileg csökkent a munkanélküliség, az év hátralévő időszakában stagnálni fog.


Az infláció júliusban 4 százalékra csökkent. A gyenge forint és az idei rossz termés növeli az importcikkek és az élelmiszerek fogyasztói árát. Ennek ismeretében a GKI szerint az áremelkedés akár elérheti a 4,3 százalékot.

A nyugdíjak és a családtámogatások reálértéke is alacsonyabb a tavalyinál, a hiteltörlesztési részletek pedig hónapról hónapra emelkednek. Ezért a lakosság nem tud fogyasztani és nem mer beruházni.

Gazdasági elemzők szerint fellendülést csak az önkormányzati választások utáni megbízható, kiegyensúlyozott, 2011-es költségvetési, illetve konvergenciaprogram lehet.

RogÁ

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Gazdasági előrejelzések
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.