A termékdíjköteles termék után termékdíjat fizet a belföldi előállítású és az Európai Közösségen belüli behozatal esetén a első belföldi forgalomba hozó vagy saját célú felhasználás esetén a...
Ajánlott oldalak
2010-11-22 14:15
BDB
Gázáremelésen innen, első sokkon túl
Jövő év januárjától 1200 köbméternyi éves fogyasztás felett sávos rendszerben emelkedik a gáz ára. Az árak emelésével és a sávos tarifarendszer bevezetésével azonban egyenes arányban tovább nehezedik a kis-és középvállalkozások helyzete is, illetve erősödnek a szociális problémák.

Jövő év januárjától 1200 köbméternyi éves fogyasztás felett sávos rendszerben emelkedik a gáz ára – jelentette be november 18-án Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter. Az új rendszer bevezetése az elképzelések szerint hazánk külföldi fosszilis energiafüggőségét lett volna hivatott csökkenteni, ezzel együtt azonban a számlák nőnek, a vállalkozásokat és a lakosságot is nagymértékben sújtja az áremelés.

 

„Hazánk függősége jelenleg rendkívül magas, földgázból 82%, kőolajból 86% és szénből 40%-os. A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint új makrogazdasági modellre lenne szükség, amely a fosszilis energia helyettesítését ösztönözné egy integráló szabályozó rendszer bevezetésével.” – írja a tozsdeforum.hu. A Szövetség éppen ezért olyan törvényjavaslatot dolgozott ki, mely több szempontból is megoldást jelenthet a problémákra. Egyrészről az ország fosszilis energia-kiszolgáltatottsága csökkenne, másrészről a gazdasági helyzet élénkítését is szem előtt tartja. A „Klímatörvény a fenntartható társadalomért” elnevezésű javaslat a takarékosságot, a hatékonyságot és a megújuló energiaforrásokat megcélzó beruházásokat ösztönzi azáltal, hogy szabályozza a fosszilis energiafogyasztást, kamatmentes kölcsönnel, illetve a „zöld piac” létrehozásával élénkíti a gazdaságot.

Az új integráló szabályozórendszer kamatmentes hitellel támogatná a társadalom szereplőit, és létrehozná a környezetbarát termékek és szolgáltatások piacát, melyek új motort indítanának be a gazdasági fejlődésben. Farkas István, az MTVSZ ügyvezető elnöke a Tőzsdefórumnak adott nyilatkozatában hangsúlyozta: „a "Klímatörvény a fenntartható társadalomért" visszatérülő alap formájában nyújtana bárki számára, akár kezdőtőke nélkül is, kamatmentes hitelt, olyan beruházások végrehajtására, melyek segítségével a későbbiekben csökkenthetik energiaszámláikat".

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Gázáremelésen innen, első sokkon túl
Hozzászólások száma: 0 db

 
2019 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.