Ha egy magánszemély nem egyéni vállalkozó, nem rendelkezik adószámmal és megbízzák egy egyszeri feladat ellátásával, akkor azt megbízási szerződés megkötése után lehet teljesíteni. A megbízási díj...
Ajánlott oldalak
2010-10-04 07:47
RogÁ
Fuvarozókat és a logisztikát érintette leginkább a válság
Az összes magyar céget figyelembe véve a fuvarozást és a logisztikai vállalkozásokat érintette legnagyobb hányadban a cégfelszámolás. Ennek ellenére továbbra is egyre több cég alakul ezekben az iparágakban.

2010 első felében a felszámolások száma 32,33 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Ez jóval meghaladja a nemzetgazdasági átlagot. Ami az összes magyar cég vonatkozásában 14.42 százalék.

2009 júniusában 16.161 társas vállalkozás tevékenykedett szállítás vagy raktározási főtevékenységgel hazánkban, 2010 első felének végén már 17 457 cég szerepelt a cégnyilvántartásban. A cégalapítási kedv ebben a szektorban sem csökken: 4 százalékkal több, azaz 895 céget alapítottak valamilyen szállítási, raktározási tevékenységgel ebben az évben 2010 júliusáig.

Az ágazatban megszűnő cégek arányát vizsgálva szintén csökkenés tapasztalható. Az elmúlt egy évben 4,07 százalék volt a fuvarozó, logisztikai cégek megszűnésének aránya, míg korábban csak 2,48 százalék volt ugyanez az arány.

 

A Magyarország összes vállalatára vonatkozó fizetésképtelenségi eljárás aránya 2,62 százalékról 2,99 százalékra emelkedett.

Keleti József, a Dun & Bradstreet ügyvezető igazgatója szerint, egyértelműen látszik, hogy az idén a gazdasági válság az összes iparágat érintette. Új üzleti partner esetén így még az eddigieknél is fontosabb az előzetes vevőminősítés, a pénzügyi kockázatok mérlegelése.

A változó gazdasági környezet miatt azonban nem elég az új partnereket figyelni, hanem a meglévő partnereket is monitorozni szükséges, mivel bármikor beállhat olyan változás, ami az eddig jól működő partner fizetési képességét befolyásolja. Halasztott fizetésű számla kiállításánál ezért minden esetben érdemes megvizsgálni az új vagy meglévő partner hitelképességét és fizetési hajlandóságát.

A fizetési gyakorlat vizsgálata is értékes információ lehet egy partner minősítésénél, mivel amennyiben eddig jól fizetett, de más partnerénél elkezd késni, akkor már itt is lehet következtetni ugyanilyen eljárásra. A fizetési tapasztalatok vizsgálatában a D&B Trade adatai nyújtanak segítséget a tájékozódásban.

 

Jó hír, hogy az iparág fizetési szokásai nem változtak jelentősen az egy évvel ezelőttihez képest, mivel az átlagos fizetési határidő továbbra is 20 nap körül van, és a fizetési késedelem még egy keveset javult is, jelenleg átlagosan 11 nap, ami jobb, mint a nemzetgazdasági átlag.

A végelszámolásokat is figyelembe véve 2010 első félévében 642 cég szűnt meg az iparágban végelszámolás, felszámolás vagy csődeljárás következtében, míg 2009 azonos időszakában csupán 468. Az iparág bővülése ebből következően valószínűleg lassulni fog, mivel idén a közel 650 cégbezárásra jutott 895 új cégalapítás, egy évvel ezelőtt pedig szintén közel 900, 864 cég alakult, míg csupán 468 szűnt meg. 

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Fuvarozókat és a logisztikát érintette leginkább a válság
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.