A hazai cégek külföldi piacokra lépésével az ITD Hungary nevű szervezet (http://www.itdh.hu/) foglalkozik: ők felelnek Magyarország és a magyar állampolgárok, vállalatok külgazdasági...
Ajánlott oldalak
2010-09-20 09:11
BDB
Füstölögnek a termelők…
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új szabályozást készít elő a dohánytermék-adalékanyagokra vonatkozóan, mely jelenleg több tízezer termelő megélhetését fenyegeti hazánkban, kihat a kiskereskedelmi egységekre, és valószínűleg a feketepiaci eladások túlburjánzását is segíti.

Magyarországon mintegy 10 000, globálisan pedig több millió dohánytermelő megélhetését veszélyezteti az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dohánytermék-adalékanyagokra vonatkozó, előkészületben lévő szabályozása (FCTC) a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége (Madosz) szerint.

Világszerte számos ország, közöttük a magyar állam is fenntartással fogadta a WHO szabályozását, amivel a dohánytermékekben felhasznált összes adalékanyag használatát, illetve a dohánykeverést is megtiltanák, azzal a nem titkolt céllal, hogy az élvezeti termék élvezhetőségét nagymértékben csökkentsék.

 

Az ellenvéleményüknek hangot adó országok - köztük Magyarország is - a szabályozás negatív foglalkoztatottsági és költségvetési következményeire hivatkoznak. Hazánkban 10.000, világviszonylatban több millió termelő megélhetése a tét. A Burley dohányfajta és a hagyományos, kevert cigarettamárkák megszűnésével egyben több ember munkahelye is veszélybe kerül. A szabályozás bevezetése kihat a kiskereskedelmi egységekre, továbbá más törvényesen működő vállalkozások működésére is.

Az FTCP szabályozás mellett érvelők a dohányzás nagymértékű csökkenését hozták fel példának, ugyanakkor az is kiemelésre került, hogy ezzel valószínűleg a cigarettacsempészet növekedésére is számítani kell. Kérdéses tehát, hogy a feketepiaci cigaretta részarányának növekedésével és a munkaerőpiaci egyensúly megbomlásával együtt eléri-e a kívánt hatást a szabályozás. A felvetés egyelőre megválaszolatlan és a bevezetésig valószínűleg még számos egyeztető tárgyalásra számíthatnak az érintettek.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Füstölögnek a termelők…
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.