Ha az egyéni vállalkozónak van igazolható heti 36 órát meghaladó főállású munkaviszonya, és a vállalkozásából nem származik vállalkozói kivétje, akkor egyéni vállalkozóként nincs járulékfizetési...
Ajánlott oldalak
2011-03-21 09:07
Kis Erika
Füstbe ment terv
Az országgyűlés elhalasztatta a nem dohányzók védelméről szóló törvény szigorítását. Hivatalosan a határozathozatal elnapolásának indoka az volt, hogy túlságosan sok módosító indítvány érkezett az alaptörvényhez, másrészt azonban az sem zárható ki, hogy a szigorítás miatt többmilliárdos jövedéki adóbevétel-kiesés is elbizonytalanította a törvényalkotókat.

Az országgyűlés az utóbbi időben nagy lendülettel fogott neki a nemdohányzók védelmét biztosító cigarettastop törvénynek.  A szigorítási terv már ott tartott, hogy a javaslat a szórakozóhelyeken és a zárt tereken kívül az autókban is betiltotta volna a dohányzást. A törvényről szóló szavazást eredetileg hétfőre tervezte az Országgyűlés, amikor bejelentették, hogy a döntést az alkotmányozás utánra halasztja a parlament.

Ami teljesen egyértelmű, az az, hogy jelentősen megosztja a társadalmat a dohányzási törvény szigorításának kérdése. Sok gazdasági elemző szerint az ország gazdasági érdekeivel ellentétes lenne, ha a szórakozóhelyekről és éttermekből kitiltanák a dohányosokat.  Az MVI (Magyar Vendéglátók Ipartestülete) szerint felelőtlenség, hogy egyéni indítványként kerül az országgyűlés elé a nem dohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény módosítási javaslata, szerintük az így is nehéz helyzetben lévő vendéglátóipar akár további 30-40%-os forgalomcsökkenést szenvedhet el. Az aktív dohányzók, a vendéglátós szakma és a civil szervezetek képviselőinek nagy része is ellenzi a szigorítást, véleményük szerint a törvényszigorításhoz a velük való előzetes egyeztetés is szükséges.

 

Sok elemző szerint a csúszás fő oka a kormány szoros költségvetési játéktere. Az alkohol, a benzin és a cigaretta jövedéki adóköteles termékek, így teljesen nyilvánvaló, hogy ha korlátozzák a dohányzást, akkor valamelyest csökkenni fog a fogyasztás is, ez pedig a jövedéki adóbevételek csökkenését eredményezi. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi elemzése szerint akár 58,5 milliárd forinttal csökkentheti a jövedéki adóból származó bevételt, ha a tervezett formájában fogadnák el a dohányzás visszaszorításáról szóló törvényjavaslatot.


Érdemes azonban azt is végiggondolnunk, hogy hosszú távon a jövedéki adóbevétel csökkenése nem lesz-e kevesebb, mint a TB által támogatott tüdővizsgálatok és a tüdőgyógyításokhoz szükséges különféle gyógyszerekre költött összeg. A vendéglátóipar tekintetében vegyük figyelembe azt is, hogy ha mindenhol betiltják, és nem lesz kiskapu, akkor valószínűleg nem lesz komoly forgalomcsökkenés.

Egy biztos, a törvénymódosítás bevezetésével még várnunk kell, van még esély egy kompromisszumos javaslatra, ami talán az ország gazdaságának, a dohányzó és nem dohányzó társadalomnak és a vendéglátóiparnak is megfelelő lesz.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Füstbe ment terv
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.