Egyéni vállalkozás. Társas vállalkozás: betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság és részvénytársaság. A fenti társas vállalkozási formák bármelyikében létre lehet hozni nonprofit...
Ajánlott oldalak
2011-04-11 08:14
Kis Erika
Frank kontra euró – Meg kell fontolni Svájc csatlakozását az eurózónához!
Közgazdászok egy része szerint meg kellene fontolni Svájc belépését az eurózónába. Az ország nagyvállalatainak túlnyomó többsége is ebben látja a kiutat a csapdából, amit az erős - és egyre erősödő - svájci valuta jelent a nemzet gazdasága számára és az euróövezeti adósságszolgálati válság kialakulásában.
A svájci frank további erősödésétől fél az euróövezeti adósságszolgálati válság következményeitől tartó és az amerikai gazdasági fellendülés kilátásai miatt aggódó befektetők nagy része. Az alpesi ország nemzeti valutája komoly veszteségeket okoz a svájci vállalatoknak is, főleg azoknak, amelyek exportra termelnek. Sokan az euró bevezetésében látják a megoldást.

Az elmúlt egy évben a svájci frank 10 százalékkal értékelődött fel az euróhoz képest. A svájci vállalkozók szövetségei szerint a legelőnyösebb az lenne, ha a frank lényegesen gyengülne, mert akkor az ország kivitele ismét növekedési szintre állhatna.  A svájci nagyvállalatok megelégelték, hogy az erős frank akadályozza exportjukat, így támogatják azt a felvetést, miszerint meg kellene fontolni Svájc belépését az eurózónába. Nick Hayek, a Swatch vezérigazgatójának elmondása szerint vállalata árbevétele 25 százalékát a Svájcon kívüli európai országokban realizálja, ezért a frank erősödése az euróval szemben "katasztrofális" hatással van tevékenységükre.


Nem ért egyet ugyanakkor az aggódókkal a Nemzetközi Valutaalap (IMF), amely szerint a Svájci Nemzeti Banknak (SNB) belátható időn belül emelnie kellene alapkamatát. Az IMF azt is ajánlja az SNB-nek, hogy tőkehelyzete erősítésére helyezze a hangsúlyt az osztalékfizetés helyett. Svájc egyelőre nem tervez kamatemelést, hiszen komoly kockázatot jelentene mindenki számára. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a frankot a jegybank tavalyi beavatkozásai sem tudták gyengíteni. Ugyanakkor elemzők szerint az alpesi ország piaca nem elég nagy ahhoz, hogy megbirkózzon a nemzeti valuta népszerűsége miatt ránehezedő nyomással.

Mindezek ellenére az ország lakosságának nagy többsége semmi áron sem mondana le a nemzeti valutáról. A politikai pártokat tekintve is a kormányzó koalíció egyetlen pártja van csak azon a véleményen, hogy tárgyalásokat kellene kezdeni Brüsszellel Svájc csatlakozásáról az EU-hoz. Bár abban mindenki egyetért, hogy az euró csak jót tenne a svájci gazdaságnak, bevezetése egyelőre még nem reális.
 
 
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Frank kontra euró – Meg kell fontolni Svájc csatlakozását az eurózónához!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2019 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.