Nincs általános érvényű „menetrend", de van néhány olyan dolog, amire mindenképpen szükség van: LÉPÉSEK KÖLTSÉGEK Egy életképes ötlet. Az ötletgazda dolga felmérni a piaci igényt, vagyis egy kis...
Ajánlott oldalak
2010-08-11 11:47
Szűcs Ágnes
Forgóeszközhitel a kis- és középvállalkozásoknak
Elindult a Széchenyi Kártya új forgóeszközhitele, mellyel a folyószámlahitelhez hasonlóan maximum 25 millió forintot vehetnek fel a vállalkozók. Ezzel lehetőség nyílik a cégeknek arra, hogy olcsóbbra cserélhessék a hiteleiket, finanszírozhassák áruvásárlásaikat és megtarthassák piacaikat.

A folyószámlahitelre az állam jelenleg 1 százalékos kamattámogatást ad, az új forgóeszközhitelhez pedig 2 százaléknyit a futamidő első 3 évére.

A forgóeszközhitel kamata 10,25 százalék, futamideje 3 év, összege 1 és 25 millió forint, a vállalkozók igénye szerint 100 ezer forintos sávokkal.

Több gazdasági szakember, így Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, és Krisán László, a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója üdvözölte a Széchenyi Kártya új forgóeszköz hitelét. Remélik, hogy egy év alatt megduplázódik a hitelkihelyezés mennyisége, továbbá a vállalkozók szélesebb rétegeit is elérhetik. Ugyanis a forgóeszközhitel nem függ a vállalkozás folyószámla forgalmától, azt a tényleges forgóeszköz finanszírozására lehet fordítani.
Vadász György a Magyar Iparszövetség elnöke helyesel minden olyan programot, amely javítja a kis- és középvállalkozások versenyhelyzetét, és hozzájárul ahhoz, hogy ugyanolyan esélyeik legyenek, mint az Európai Unió többi országában tevékenykedőknek.


Ha Magyarország lépést akar tartani az uniós fejlődéssel, ha valóban létre akarja hozni tíz év alatt az egymillió új munkahelyet, akkor ehhez kevés a belföldi piac, a külpiacokon is pozíciókat kell szereznünk – állította a szakember.
A vállalkozások további fejlesztéséhez nyújt segítséget a szeptemberben induló beruházási hitel, maximum 50 millió forintos hitelkerettel, legfeljebb tízéves futamidővel, mely a középtávú tervek megvalósítását célozza meg. A beruházási hitel segítséget nyújtana a piacok megtartása mellett azok bővítéséhez is.
Ehhez pedig le kell dolgozni a jövedelemtermelő képességben most fennálló hatalmas, tízszeres hátrányunkat, ami csak úgy lehetséges, ha a forráshiánnyal küzdő vállalkozások pénzhez jutnak. Vadász György úgy látja, hogy a rendszerváltás óta eltelt időszakban a banki magatartás enyhén szólva is csak a banki érdekeket szolgálta és nem a közép, vagy hosszabb távú kis- és középvállalkozási célokat.

A beruházási hitellel egyező futamidejű és összegű lesz az önerőhitel, mely az EU-s pályázatok megvalósításában fog segíteni, beleértve az önerő, és a pályázati összeg egy részének előfinanszírozását is. Erre azonban még jövő januárig várniuk kell a vállalkozóknak.

 


Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Forgóeszközhitel a kis- és középvállalkozásoknak
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.