Bevezetőként egy szemléletbeli kérdést kell tisztázni, ami hasznos lehet azoknak, akik soha nem vállalkoztak eddig, de szeretnének belevágni. Nagyon fontos megérteni, hogy a VÁLLALKOZÁS NEM...
Ajánlott oldalak
2011-06-15 08:26
BDB
Fizetési problémák: meddig nyújtózkodjunk?
A Corvinus Egyetem Szociológiai és Társadalomtudományi Intézetének legújabb kutatásából kiderül, hogy a magyar kis- és középvállalkozások mintegy tíz százaléka folyamatosan súlyos fizetési nehézségekkel küzd. A tanulmány a pénzügyi zavarok okait kutatva több érdekes következtetést is megvilágít…

A vállalkozások tevékenységét és pénzügyeit leginkább a körbetartozások mértéke bénítja meg, ez egyes iparágakra pedig különösen jellemző: az építőipar szereplőinek például 48 százaléka szembesül ezzel folyamatosan munkája során.

„A méret mellett meghatározó tényező a tulajdonosi szerkezet, területi elhelyezkedés és az iparág. De több érdekes következtetés levonható, akár a vállalat által felvett hiteleiből is” – árulja el Szanyi F. Eleonóra a Pénzcentrumnak,  "Meddig Nyújtózkodjunk?" című tanulmányát bemutatva.

Az írás két alapvető okot jelöl meg a kialakult pénzügyi zavarokat indokolva: egyik a növekedésből fakadó természetes és átmeneti állapot, a másik pedig a gazdálkodási zavarokból eredő nehézségek. A fizetésképtelen vállalkozások többsége ez utóbbi csoportba tartozik.

„A kutatás adataiból jól látszik az is, hogy mérettől függetlenül óriási nehézségeket okoznak a vállalatoknak a szállítói kifizetések. Az ezek elmaradása miatt kialakuló körbetartozások jóval meghaladják a válság előtti időket, de némi javulás látható az elmúlt évben” – állapítja meg Szanyi. Azonban azt mindenképpen hozzá kell tenni, hogy minél nagyobb egy vállalkozás, annál kevésbé valószínű, hogy tartozásai kiegyenlítésekor nehézségekbe ütközik.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Fizetési problémák: meddig nyújtózkodjunk?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.