A megváltozott munkaképességűek segítésére az Állami Foglalkoztatási Szolgálat Rehabilitációs Információs Központok hálózatát működteti. Bővebben.... A mozgássérültek álláskereső fóruma: MOTIVÁCIÓ...
Ajánlott oldalak
2011-07-20 09:17
Kis Erika
Fix bér kontra jutalék
A cégvezetők egyik nagy dilemmája, hogy munkatársaik jövedelmének felosztása fix bérre vagy jutalékra történjen. Mint tudjuk, nem babra megy a játék, hiszen alkalmazottunk munkába állításának jelentős költségei vannak, és egyáltalán nem mindegy, mikor és mennyit kezd el „kitermelni” az új kolléga.

Az elmúlt időszakban  Magyarországon is, a legtöbb munkakörben egyre inkább a teljesítményfüggő bér javára billent a mérleg a fizetések kialakításánál. A munkavállalók körében azonban minél magasabb a fix bér az adott munkakörben, annál nagyobb az érdeklődés az adott állás iránt. A teljesítményfüggő bér elterjedése a munkaadók költséghatékonysági törekvéseinek is köszönhető, de annak is, hogy minél inkább a saját munkájához köthető egy alkalmazott jövedelme, annál jobban alkalmazható a fizetés motivációs eszközként. A kérdés már csak az, hogy vajon létezik-e olyan fizetési rendszer, amely a munkáltatónak is megéri, és a munkavállaló sem érez anyagi bizonytalanságot?

A vállalatvezetők egy része úgy gondolja, hogy a jutalék nagyon jó motivációs eszköz. Mivel teljesítményalapon történik a fizetés, kevésbé fájdalmas a cég számára, ha nem jönnek a várt számok. Mindez persze a másik oldalról nézve már fájdalmas lehet, hisz ha az alkalmazott nem hozza a várt eredményeket, azt a pénztárcáján is megérzi. Nem véletlen, hogy a munkavállalói oldalról nézve a legtöbben tartanak az e fajta bérezési rendszertől. A legtöbb elismert értékesítőt arról lehet megismerni, hogy bátran vállalnak munkát szinte csak jutalékért. Azért tudják ezt megtenni, mert ismerik a képességeiket, gondosan kiválasztják, hogy kinek dolgoznak, és mit adnak el. Továbbá vannak tartalékaik arra az időre, amíg az üzlet beindul az új munkahelyen. Mivel a jó értékesítővel legtöbbször kiterjedt kapcsolatrendszer is „jár”, az eredményekre nem kell sokat várni.

Érdemes azonban azt is figyelembe venni, hogy az adott teljesítmény elérése nem csak az alkalmazottunk erőfeszítésein múlik, hiszen rengeteg külső hatás is befolyásolja az értékesítési eredményeket. Gondoljunk csak pl. egy klímákat forgalmazó cégre, ahol a termékeladás száma a nyári szezonban lényegesen magasabb, és ha csak jutalékos rendszerben fizetjük alkalmazottainkat, vagy nagyon alacsony a fix bér aránya, a téli időszakban megkérdőjeleződik az anyagi biztonságuk. Az alkalmazottak alapvető érdeke a kiszámíthatóság, hogy minden hónapban biztos jövedelemmel számolhassanak. Fix bérre legtöbbször azért van szükség, mert valamiből akkor is fenn kell tartania magát az alkalmazottnak, amikor nem megy olyan jól az üzlet.

A fentieket figyelembe véve, hatékony megoldás lehet a vegyes bérezés, hiszen bizonyos jövedelemszintig a fix bér motivál jobban, utána azonban a teljesítményarányos bérezés mutatkozik jobb motivációs eszköznek. A fix fizetés nagysága és aránya nagyon fontos. A túl magas alapfizetésnek az a veszélye, hogy elkényelmesedhet az alkalmazott, ha alapvető igényein túl mást is (például ruházkodást, utazást, hobbit stb.) finanszírozni tud a teljesítményétől független fizetéséből. Ugyanakkor sok profi presztízskérdésnek tartja az alapcsomag nagyságát és összetételét. Mindezek mellett azonban az alapbér nagysága a munkaadó elkötelezettségének és megbecsülésének a jele is lehet. Fontos arra is odafigyelni a jövedelmek kialakításánál, hogy a mozgó bér pontosan és megfelelően legyen meghatározva, vagyis az elérendő teljesítménycélok egyértelműek legyenek, és hogy a célok alakulására az adott munkavállalónak valóban hatása legyen. 

 

Cimkék: vállalkozó
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Fix bér kontra jutalék
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.