A közép- vagy felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatói jogviszonya főállású jogviszonynak számít, ezért az így tanuló hallgatónak nincs kötelező járulékfizetési kötelezettsége...
Ajánlott oldalak
2011-08-12 07:20
Kis Erika
Felköthetjük a gatyánkat: Újabb válság közeleg
Sajnos a jóslat valóra vált, így a svájci frank árfolyama átlépte a 250 forintos lélektani határt, és ami még rosszabb, kiszámíthatatlan, meddig erősödik tovább. Itt már jóval több a tét, mint a devizahitelesek ellehetetlenülésének problémája, a tét immár az egész magyar gazdaság.

Az EU teljes adósságállománya mára csaknem eléri GDP-jének 80 százalékát, s ezt valamikor törleszteni kell, méghozzá a polgárok és cégek adójából. Az eurózóna bajaival együtt ez már elég ahhoz, hogy a befektetői hisztéria alakuljon ki.  Hasonló helyzet alakult ki a tengerentúlon is, ahol az amerikai államadósság és deficit elképesztő magasságokba ugrott. Mindezek mellet hatalmas problémát okoz, hogy a gazdasági növekedés megtorpant,  hiányzik az a húzóerő, amely a gyors fellendüléshez szükséges. A frank elképesztő tempójú erősödése is erőteljes jelzés, hogy a világgazdaság egészét fenyegető gazdasági krízis még nem ért véget. A pénzpiacok hisztérikus viselkedése csupán kifejeződése a jövőbeni kilátásokkal kapcsolatos, növekvő bizonytalanságnak és aggodalomnak. Egy újabb válság hosszú évekre visszavethet minket, évtizedekre ható következményekkel.

 

A legtöbb gazdasági szakember elhibázottnak tartja a válság kezelésére tett eddigi lépéseket, így a horribilis összegű mentőcsomagokat, amelyek a recesszió enyhítését szolgálták csak elodázták a problémát, de a dominó nemsokára eldől. A kritikusok szerint azzal, hogy a kormányok tömegesen beavatkoztak bankok és vállalatok megmentésére, a visszaesés mértékének csökkentésére, nem oldották meg a problémákat, csak felületi kezelést nyújtottak és inkább vállalták a későbbi bizonytalanságot az azonnali bukás helyett. A válságkezeléssel nagy kockázatot is vállaltak, hiszen megakadályozták a szükséges tisztulást a pénzügyi szférában, így az a válságot okozó tényezőket részben tovább hurcolja, másrészt olyan anyagi terheket vállaltak, amelyeket hosszú ideig nyögniük kell, s amelyek éppen a kibontakozást lassítják. Szakértők szerint jobb lett volna bedőlni hagyni mindazokat, akiknek be kell dőlniük,így a visszaesés mélyebb lett volna, de a kilábalás is tisztább lappal indulva gyorsabb és stabilabb lehetett volna.

A helyzet tehát sokkal fenyegetőbb annál, mint első látásra gondolnánk, és ez országunkat hatványozottan érinti. Nyitott és exportorientált ország lévén ki vagyunk szolgáltatva a nemzetközi konjunktúra alakulásának, és ami tovább nehezíti helyzetünket, hogy az energiahordozókban és nyersanyagokban behozatalra szorulunk, így ha a partnereinknél lassul a gazdaság, azonnal megérezzük mi is. További probléma és kockázat Magyarországon, hogy a lakosság, a cégek, és az önkormányzatok is főleg svájci frankban adósodtak el, és ennek hatása a hitelező bankokat is egyre jobban érinti, mivel a hitelek fedezetéül ők is frankban vállaltak kötelezettségeket. Itt már nem csak az érintettek egy rétege számára kell átmeneti megoldást kínálni, hanem valamennyi súlyos tényezőt figyelembe véve kell kidolgozni egy koncepciót.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Felköthetjük a gatyánkat: Újabb válság közeleg
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.