Jövedéki adó hatálya alá tartozó termékek a következők az ásványolaj, alkoholtermék, sör, bor, pezsgő, köztes alkoholtermék, dohánygyártmány. Az adót a termékek importálásának időpontjában vagy...
Ajánlott oldalak
2010-03-24 14:56
BB
Feljelentésből meggazdagodni?
A kartellezés témája mindig megbolygatja az állóvizet és akármennyire is törvény bünteti, köztudott, hogy ennek ellenére még mindig vannak olyan cégek, akik tisztességtelen eszközökhöz nyúlnak a siker érdekében.

A tisztességes eljárás védelméről szóló 2009. évi CLXIII. törvény módosítása a kartellezés minél nagyobb arányú visszaszorítása érdekében került megalkotásra, feljelentésre motiválva azokat, akik bizonyítékokkal tudják alátámasztani a cégek között létrejött kartell tényét.

Ezentúl, ha valaki olyan bizonyítékot szolgáltat a hatóságok részére, mely az eljárás lefolytatásához nélkülözhetetlennek bizonyul, úgy feljelentői díjban részesülhet, ami a kiszabott bírság 1 százaléka, de legfeljebb ötvenmillió forint. Az összeg egy vagy több bejelentőt is megillethet egyszerre, illetve ha ugyanazon bizonyíték két forrásból származik, akkor egyenlő arányban megosztásra kerül.

A feljelentői díjról az eljárás lefolytatását követően, harminc napon belül dönt a Gazdasági Versenyhivatal, és a saját költségvetéséből fizeti ki.

A versenytörvény erre vonatkozó része elsősorban a nélkülözhetetlen írásos bizonyítékokat szolgáltató személyeknek szól, de igényt tarthat az a személy is a díjra, akinek szóbeli bejelentése alapján, és egy rajtaütést követően a GVH írásos bizonyíték birtokába jut.

A díjat a GVH meg is tagadhatja, illetve vissza is kérheti, ha a bejelentő bűncselekményt vagy valamilyen szabálysértést követett el annak érdekében, hogy bizonyítékhoz jusson. Érdekes tény, hogy például a munkajogi vagy polgári jogi jogellenesség viszont nem tartozik a kizáró okok közé. Amennyiben a bíróság a későbbiekben mérsékli vagy teljesen eltörli a kiszabott bírság összegét, ettől a ténytől függetlenül a bizonyítékot szolgáltató megtarthatja  a feljelentői díjat.

A törvény 2010. április 1-től hatályos.

 

-BB-

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Feljelentésből meggazdagodni?
Hozzászólások száma: 1 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.