Egy üzlet átvételét lehetőleg ne a működtető cég megvásárlásával, hanem csak a tevékenység átvételével oldjuk meg. Úgy nincs kockázat az előző cég esetleges tartozásai, megvásárláskor fel nem...
Ajánlott oldalak
2011-05-27 07:46
BDB
Felborult az egyensúly – van megoldás?
Egyik oldalon növekvő munkanélküliség, másik oldalon szakemberhiány: a helyzet nem csak Magyarországon siralmas. Egy új felmérés szerint a probléma világméretűvé nőtte ki magát, a gazdasági fellendüléssel párhuzamosan a munkaerőpiac kereslet-kínálat egyensúlya jelentősen felborult.

A Manpower mintegy 39 országot összefogó és 40 ezer munkaadó megkérdezésével készült felméréséből kiderül, hogy a gazdasági fellendüléssel párhuzamosan egyre nagyobb problémát jelent az is, hogy a munkaerőpiac keresleti és kínálati oldala nincs egyensúlyban. A kutatás tanulsága szerint a megkérdezettek mintegy harmada nem talál megfelelő munkaerőt a nyitott munkahelyek betöltésére, ami az előző felméréshez képest három százalékos növekedést mutat.

A szakképzett munkaerő hiánya elsősorban a műszaki, értékesítési és kereskedelmi alkalmazottak körében jelentkezik. A munkaadók folyamatosan hirdetnek és szűrik a jelentkezőket, melyek közül a felmérés tanulsága szerint kevesen felelnek meg. A legnagyobb problémát a tapasztalat hiánya mellett a nem megfelelő képzettség jelenti, de sok esetben a fizetési igényük is nagyobb, mint amit a munkaadó biztosítani tud, vagy ami arányban áll az elvégezendő munkával, a dolgozó képességeivel.

A vállalkozók több szinten orvosolják a problémát, mely természetesen csak rövid távon nyújt kielégítő megoldást: sok esetben betöltetlenül hagyják a pozíciót és a már meglévő munkaerővel, túlórában végeztetik el az adott munkát. Némileg jobb megoldás, ha  továbbképzik az alkalmazottakat és bővítik munkakörüket, vagy felvételi rendszerüket módosítják, esetleg némileg emelik a kezdő fizetést. Az alapprobléma ugyan nem oldódik meg, de a hatása enyhíthető...

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Felborult az egyensúly – van megoldás?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.