Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról (EKHO) szóló 2005. évi CXX. törvény 2006. január 1-jén lépett hatályba. Ki választhatja az EKHO-t? Munkaviszonyban alkalmazott magánszemély,...
Ajánlott oldalak
2011-05-23 11:09
BDB
Feketelistán 120 ezer cég!
A legfrissebb adatok szerint mintegy 120 ezer cég ellen folyik adóvégrehajtás. Bár éves szinten az ilyen jellegű intézkedések számát meghatszorozta, a hátralékok összege négyszeresére nőtt.

Az adózási morál az elmúlt időszakban a szigorítások ellenére sem javult. Bár az adóhatóság tíz év alatt a végrehajtási intézkedések számát éves szinten meghatszorozta, a hátralékok összege négyszeresére nőtt – tájékoztat a Feketelista.hu. Ehhez természetesen nagymértékben hozzájárult a pénzügyi válság is, aminek következménye, hogy a bankszámlákon tartott pénz, melyet inkasszó alá vonhattak volna,  igen jelentősen lecsökkent.

Jelenleg mintegy 120 ezer cég ellen folyik adóvégrehajtás, összesen 534 milliárd forint értékben. Az eljárások száma annak ellenére sem fogy, hogy hetente kb. ötezer vállalkozás ügyét zárják le, azonban helyükre mindig újak lépnek, több cég ellen havonta újabb és újabb végrehajtás indul.

A vállalkozások teljes adótartozása már meghaladja a 2125 milliárd forintot. Külön probléma, hogy a végrehajtás alá vont cégeknek csaknem háromnegyede gyakorlatilag már nem működik, így kevés az esély a behajtásra. Az adóhatóság adatai is arról tanúskodnak, hogy számos intézkedés ellenére romlott a hátralékok behajtási megtérülése; éves szinten számítva a korábbi 28-30 százalékról 23 százalékra mérséklődött.

 

Cimkék: adó,apeh
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Feketelistán 120 ezer cég!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2019 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.