A vállalkozás bevételszerző tevékenysége érdekében felmerült, a vállalkozási célú költségeket lehet elszámolni. Általánosságban elszámolhatóak az irodafenntartás költségei, a rezsiszámlák, a...
Ajánlott oldalak
2010-08-04 08:23
RogÁ
Fekete június a vendéglátósoknak
Az Opten Céginformációs Szolgáltató Kft. elemzése szerint a vendéglátói ágazatban az idén júniusban soha nem látott létszámban szüntették be tevékenységüket a különböző cégek. Ugyanakkor háromszor annyi vállalkozás alakult, mint amennyit felszámoltak vagy amennyit töröltek.

Felszámolási rekordot hozott a június a szálláshely szolgáltatással vagy vendéglátással foglalkozó cégek körében. Az elmúlt másfél év egyik hónapjában sem indult meg annyi eljárás, mint 2010 hatodik hónapjában - derül ki az Opten adataiból. A 110 megindult eljárást leginkább az első negyedév utolsó hónapja közelíti meg: márciusban 103 cég dőlt be.

Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója szerint jól jellemzi az ágazat kedvezőtlen helyzetét és kilátásait, hogy az idegenforgalmi főszezont közvetlenül megelőzően döntött rekordot a bedőlt vállalkozások száma. Jelentősen, csaknem 20 százalékkal nőtt az ágazatban a felszámolás alá vont cégek száma az első félévben. Idén 567, tavaly ilyenkor 455 cég szerepelt ezen a listán. Az idei adat egyébként az összes, júliusban e tevékenységet végző 25.595 vállalkozás 2 százaléka.

Tavaly júliusban csupán 68 céget akartak felszámolni az idén júniusi 110-zel szemben. Az év minden hónapjában 8-11-gyel több vállalkozás került felszámolási eljárás alá, mint 2009 ugyanazon időszakában. A felszámolás alatti cégeknek azonban csaknem háromszorosa az idén újonnan alakult vállalkozásoknak a száma. A vendéglátási ágazat népszerűségét bizonyítja az az 1.697 új cég, amely 11 százalékkal meghaladja a tavalyi év első hat hónapjában alakult 1.511 céget. Csorbai Hajnalka elmondta még, hogy "az idegenforgalomban sajnos ismert jelenség, hogy a cégek osztódással szaporodnak, egy-egy alkalmazott az általa megismert adatbázissal saját üzletbe fog. Azt feltételezzük, hogy ez a folyamat gyorsulhatott föl az elmúlt évben azáltal, hogy a kevés megrendeléssel rendelkező cégeknél csökkent az alkalmazottak jövedelme, az elégedetlenség pedig mindig késztetést jelent az önállósodásra."

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Fekete június a vendéglátósoknak
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.