Az ápoló az ápolási díj folyósításának időtartama alatt munkát vállalhat a következők szerint: 1. nem otthon végzett munka esetében max. napi 4 óra, 2. otthon végzett munka esetében az időtartam...
Ajánlott oldalak
2010-11-19 08:27
BDB
Fantomcégek - mint eső után a gomba
A cégbíróságok megfeszített erővel küzdenek a fantomcégek ellen, igyekeznek felkutatni a látszattársaságokat, de többnyire hiába. A nyilvántartásukban jelenleg 72 ezer vállalkozás szerepel.

Minden évben egyre magasabb azoknak a törvényességi felügyeleti eljárásoknak a száma a Pest Megyei Cégbíróságon, melyeket a „szürke szamár a ködben” eltűnések miatt indítanak. A cégalapítás egyszerűsödése, illetve az adóhatóság nagyobb aktivitása miatt számuk egyre inkább elszaporodott – vallják a szakemberek.

 

A panaszok többségével elsősorban az adóhatóság fordul a hivatalos szervhez, miután a felszólítások és bírságok, illetve az adószám-felfüggesztés után sem bukkannak egy-egy társaság nyomára. Az önkormányzatok általában a vállalkozások hiányzó pénzforgalmi jelzőszámának hiánya miatt tesz bejelentést.

Kende Katalin, a Pest Megyei Bíróság szóvivője a Figyelőnetnek elmondta, hogy „2005-ben még csupán 1350 esetben indítottak törvényességi felügyeleti eljárást, 2006-ban 1472-szer, 2007-ben 1560-szor, 2008-ban 2809-szer, tavaly pedig már 3844-szer kellett „közbelépniük”. Az idén szeptember végéig 3272 eljárás indult. Sokatmondó adat, hogy az érintett cégek csupán 10 százalékánál sikerült a törvényes működést helyreállítani.”

Az eddigi eljárásokból az a tapasztalat vonható le, hogy az ilyen fantomvállalkozások nagy része csak egy-egy ügymenet, tranzakció erejéig jönnek létre, ezt követően pedig nyomuk veszik, több ezer milliárd forint tartozást hagyva az államra. Az APEH felszámolási osztályának vezetője szerint csak idén majdnem 13 ezer felszámolás alá vont cég több mint ezerszáz milliárd forintnyi tartozást halmozott fel, melyek nagy része behajthatatlan.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Fantomcégek - mint eső után a gomba
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.