Valamely önálló tevékenység végzése céljából - ha azt nem egyéni vállalkozóként szeretnénk végezni - adószámot lehet kérni a lakhely szerint illetékes adóhivatalnál. Az adószám igénylése...
Ajánlott oldalak
2010-05-18 07:06
Bálintné Dóci Brigitta
Éves beszámolók letétben
2010-ben több változással is szembe kell nézniük a vállalkozásoknak, mind adó-, mind munkaügyi tekintetben. Amire most a cégek figyelme legfőképp irányul, az az éves beszámolók elektronikus formában való letétbe helyezése. Ez ugyanis egy 2009-es jogszabályváltozás alapján már csak így történhet meg.

„Az idén a kettős könyvvitelt vezető vállalkozások már kivétel nélkül kötelesek elektronikus formában letétbe helyezni éves beszámolójukat, a jogszabály szerint ugyanis 2009. május 1-től a letétbe helyezés már kizárólag elektronikus formában történhet meg.”- nyilatkozta a Világgazdaság c. lapnak Biró Judit, a Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és adótanácsadó cég magyarországi irodájának auditigazgatója.

A szakember a Világgazdaságnak adott interjújában elmondta azt is, hogy az elektronikus letétbe helyezés alól kivételt jelentenek azok a szervezetek, melyek a számviteli törvény hatálya alá nem tartoznak. Ilyenek az egyéni vállalkozók, egyéni cégek, illetve azok a betéti társaságok, akik az eva törvény szerinti bevételi nyilvántartást vezetnek.


 

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal idén fokozottabban figyeli majd a határidők betartását és az elektronikus letétbe helyezést, ennek elmulasztása pedig akár a cég működését is veszélyeztetheti.

Az APEH az elektronikus űrlap adatai alapján követi elsősorban a beszámolók megküldését és ennek időpontját. A határidőt követően ha a vállalkozó nem teljesíti kötelezettségét, 30 napon belül felszólítja az adózót a pótlásra. Ha a felhívásban foglalt 15 napon belül ennek nem tesz eleget, az adóhatóság a cég adószámát 60 napos, határozott időtartamra felfüggeszti és fellebbezésre sem ad lehetőséget. A 60 nap alatt az adózónak ismét lehetősége van a hiányosságok pótlására, de ha ezen időszak alatt sem történik meg az adatszolgáltatás, akkor az adóhatóság a cégbíróságot is bevonva kezdeményezi a vállalkozás törlését a cégnyilvántartásból.

Cimkék: apeh,hivatal
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Éves beszámolók letétben
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.