Egyéni vállalkozás. Társas vállalkozás: betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság és részvénytársaság. A fenti társas vállalkozási formák bármelyikében létre lehet hozni nonprofit...
Ajánlott oldalak
2011-02-03 05:29
Kis Erika
Eva vagy társasági adó? Megéri átszámolni!
A különböző bevételi szintek, illetve költséghányad mellett az eva, illetve a társasági adó alanyaként eltérő nettó, adózott jövedelmet realizálhat a cég, így nem mindegy, melyik adózási formát választja.

2011-től alkalmazandó előírások alapján a társasági adó mértéke a teljes évre 500 millió forint adóalapig egységesen, korlátozás nélkül 10 százalékos, éppen ezért érdemes átszámolni, melyik adózási formával jár jobban a vállalkozás.

Abban az esetben, ha nincs költsége a cégnek, az eva mindenképpen előnyösebb, mint a társasági adó, de minél magasabb a bevétel, annál inkább csökken a különbség a két alternatíva között. Az évi 25 milliós maximális evás bruttó árbevétel esetében 2.882.400 forinttal több marad meg jövedelemként az evás tagnál, mint ha a társasági adót választaná. Ha a bevételhez viszonyítva 10 % költséget is elszámolunk, alacsonyabb jövedelemszintnél jelentősen, de a maximális bevételnél is 1.394.400 forinttal több marad éves szinten a cég tulajdonosánál.

 

19,5% költséget figyelembe véve jutunk el a fordulópontig, ugyanis ha az éves maximális 25 milliós keretet kihasználja a cég, azonos adóteher jelentkezik, akár eva-, akár társaságiadó-alanyt nézünk.

50%-os vagy azt meghaladó költségszint mellett egyértelműen rosszabbul járhatnak az eva hatálya alatt, akár 1 milliós, akár 25 milliós éves bruttó bevételt realizálunk, sőt ahogy nő az árbevétel, úgy nő az adómegtakarítás összege is társasági adósként. Ilyen költségszint mellett tehát már nem éri meg evásnak maradni.

A költségeket tekintve azonban nem árt odafigyelni, mert a fentieket figyelembe véve az ellenőrzések során az adóhatóság kiemelt figyelmet szentel az elszámolt költségszámláknak. Ha azok nem egyértelműen a vállalkozás bevételszerző tevékenységével összefüggésben merültek fel, nem engedi költségként történő elszámolásukat.

 

Cimkék: adó,pénzügy
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Eva vagy társasági adó? Megéri átszámolni!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2019 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.